Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skup u Travniku
  • 16.07.2022. 09:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Travnik

Okupljaju se poljoprivrednici iz cijele FBiH: Ovako ne može, zvali smo i Novalića 

Povod za sastanak predstavnika svih kantonalnih i općinskih udruženja je, kako kažu, teška situacija u ovom sektoru, koji je na granici izdrživosti

Foto: RTV Glas Drine (Ilustracija)
  • 1.882
  • 1.081
  • 0

Naredne subote, 23. jula, u Travniku će se okupiti poljoprivrednici iz cijele Federacije BiH potvrđeno je za Agroklub iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH. Povod za sastanak predstavnika svih kantonalnih i općinskih udruženja je, kako kažu, teška situacija u ovom sektoru, koji je na granici izdrživosti. 

Na sastanku će usaglasiti dalje korake, jer trenutno stanje i odnos politike, prijeti gašenju farmi. 

Preživjeti do proljeća

Poziv je upućen svim proizvođačima bez obzira na oblik proizvodnje, a prisustvovati mogu svi koji su zainteresirani, neovisno od članstva u nekom od udruženja, jer su problemi isti. 

"Danas smo svi u vrlo teškoj situaciji i lično ne vidim da s ovakvim odnosom države prema poljoprivredi ima šanse da preživimo do proljeća", kaže Dževahir Babić, predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH.

Za godinu dana mogli bi ostati bez domaćeg mlijeka (Foto: Ivana Petrekanić Sic)

Prioritetan zahtjev je da Vlada FBiH isplati interventnu pomoć u visini jednog kvartala kako bi prevazišli krizu u kojoj su se našli uslijed globalnih dešavanja koja su uzrokovala rast cijena svih inputa u proizvodnji. Koliko je situacija alarmantna, kako navode, najbolje oslikava primjer da farmeri koji su stoku prodali u kurbane, ne nabavljaju nova grla i ne planiraju kupovati podmlatke. 

"To će nas za nekih godinu dana dovesti do toga da nećemo imati litru svog mlijeka u BiH", upozorava Babić. 

U Travnik će i Grupacija mljekara TK sa svojim predstavnicima. Prema riječima predsjednika Eldina Glibanovića, Vlada FBiH mora odrediti mjere pomoći kako bi zaštitila proizvođače. Napominje da su opstanak i proizvodnja u ovim uslovima, kada cijene goriva neprekidno rastu, vrlo upitni. 

Otkupne cijene

Problem su i niske otkupne cijene domaćih proizvoda u odnosu na ulazne inpute. Poljoprivrednici ističu kako su svi svjedoci da su u marketima sve životne namjernice poskupile, neke 100 i više posto, a da se otkupna cijena mlijeka "vrti u par feninga". 

"Na ovakav način nama nema opstanka", poručuju. 

(Foto: Ranka Vojnović)

I prinosi kukuruza, navode, bit će daleko manji, jer su u samom startu bili suočeni s nestašicom gnojiva na bh. tržištu, a bez njega teško da može uspjeti. To će biti i jedan od “glavnih krivaca”, za nedostatak stočne hrane, a potom je i suša dala svoj danak. 

"Sredstva koja Vlada FBiH izdvajaju za investicije u smislu navodnjavanja su ravna nuli, o tome se priča niz godina", podsjeća Babić. 

Poziv Novaliću

Poziv će uputiti i federalnom ministru poljoprivrede Šemsudinu Dediću kao i premijeru FBiH Fadilu Novaliću. Interventna sredstva, kažu svjesni su, može odobriti samo Federalna vlada, kao što su to učinili kada je riječ o jednokratnoj pomoći penzionerima. 

"Veća bi korist bila da su uložili u pomoć proizvodnji hrane, jer ako mi ne budemo proizvodili, da im daju i po 1.000 maraka ne znam kako će preživjeti. Sve konstantno poskupljuje, još malo će reći da i tuzlanska so dolazi iz Ukrajine, samo da bi podigli cijene", kaže naš sagovornik. 

Farmer Serdarević: Obećano nisu ispunili, plaćaju Česima junice, a nas guše

Ogorčeni su odnosom vlasti prema proizvodnji hrane, a podršku upućuju i kolegama ratarima u Semberiji koji se od početka žetve nastoje izboriti za višu cijenu pšenice. Obavezno će, naglašavaju, i farmer u FBiH tražiti višu otkupnu cijenu mlijeka. U prodajnim centrima samo maslac je poskupio za 100 posto, a porasle su i cijene svih ostalih mliječnih proizvoda. 

"Kod nas je ista situacija, grijeh je reći, ali doveli su nas do toga da je isplatnije da ti krava ugine nego je hraniti na ovakav način. Nekada se za litar mlijeka moglo kupiti više od kilograma koncentrata, a sad moramo dati dvije litre za kilogram", zaključuje Babić. 


Tagovi

Poljoprivrednici Poljoprivredni proizvođači Farmeri Dževahir Babić Eldin Glibanović Cijena mlijeka Vlada FBiH Fadil Novalić Šemsudin Dedić Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas