Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište drveta
  • 28.09.2022. 18:00

Ogrjevno drvo i pelet sve skuplji - u Evropi se boje nestašice?

Sve veći broj Evropljana prelazi na grijanje na drvo i pelet. Cijene su porasle zbog velike potražnje i straha od poskupljenja drugih energenata, a zima stiže

Foto: Depositphotos/jarin13
  • 256
  • 38
  • 0

Ogrjevno drvo dostiže rekordno visoke cijene. Evropa se okreće ovom, za mnoge alternativnom energentu kako bi nadoknadila gubitak prirodnog gasa iz Rusije i smanjila rastuće troškove.

Sukob u Ukrajini je napravio potres na globalnom energetskom tržištu. Cijene su, piše Business Insider, više za 1.000 posto u odnosu na vrijeme prije ukrajinske krize, što je uticalo i na one za ogrjevno drvo. Ovih dana posebno zabrinjava vijest o curenju ruskog plina na Sjevernom toku i Sjevernom toku 2. 

Analitičari predviđaju porast siromaštva i državnog duga u kombinaciji s daljnjim negativnim posljedicama na životnu sredinu. Stoga Evropska unija nastoji da osigura zalihe energije i obećava kontinuiranu pomoć kako bi nadoknadila nagli rast potrošačkih troškova.

U Francuskoj nestašica 

Nestašica, ali i strah od rasta za cijene drugih energenata se intenzivira u Francuskoj, izvještava Connexion. Dobavljači kažu da primaju i do 100 poziva dnevno, a cijene su skočile za 20 posto od juna zbog velike potražnje. Strahuje se da neće biti dovoljno za sve.

Porastao je i broj domaćinstava koja se griju na ovaj način. U svom izvještaju za 2019. drvna grupa CNDB je navela da postoji između 7,5 i 8 miliona domaćinstava koji imaju instaliran izvor grijanja na ogrjevno drvo i pelet.

Grijanje na drvo i pelet se sve više koristi (Foto: Depositphotos/tchara)

U 2022. godini državna energetska agencija ADEME saopštila je da vlada ima za cilj da 9,5 miliona domaćinstava koristi energiju na drva do 2023. godine i 11,3 miliona do 2028. godine.

Gérard Fellous, direktor kompanije Quality-bûches, izjavio je da su se cijene peleta utrostručile u poslednjih šest mjeseci, a sirovog drveta porasle za 20 posto. Potražnja je počela još u julu.

65 eura za kubni metar

"Nema više nigdje zaliha, čuvam svoje zalihe za vjerne kupce i nadam se da ću izdržati do kraja zime", rekao je Patrick Helb, prodavač u Moselu. Istakao je da se metar kubni prodavao za 55 do 57 eura, a sada je cijena 60 do 65 eura.

Od 1. septembra na snagu stupa promjena zakona koja zahtijeva od prodavača da klijentima ponude informacije o gorivosti, dužini, količini i vlažnosti. Od septembra 2023. trupci manji od dva metra smiju biti samo od suhog drveta.

Očekuje se da će ove promjene uzrokovati dodatnu nestašicu u budućnosti, s obzirom na to da je potrebno između 18 i 24 mjeseca da se trupci potpuno osuše i budu spremni da se prodaju za ogrjev.

Problemi i u BiH

Cijene peleta rastu i u Bosni i Hercegovini, a i sve ga je teže nabaviti, iako je Vijeće ministara BiH zabranilo izvoz peleta i drugih drvinh sortimenata do 31. oktobra ove godine, kako bi se, pored ostalog, spriječile i kritične nestašice za stanovništvo i privredu. 

Prije dvije godine pelet je bio jedna od najpovoljnijih sirovina za zagrijavanje prostorija i košta je oko 280 KM po toni, lani se cijena kretala oko 300 KM, dok je trenutno potrebno izdvojiti od 700 do 750 KM za tonu. Klix je nedavno pisao kako pojedini trgovci tonu peleta prodaju za 920 KM uz čekanje od najmanje sedmicu dana.

Prodavači kažu da je velika potražnja za peletom, te mole kupce za strpljenje, ali ih usmjeravaju i da razmisle o alternativi za grijanje. Drva za orgjev ima. 


Tagovi

Ogrjevno drvo Pelet Cijena drveta Grijanje Cijena grijanja Rast cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete