Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 30.10.2019. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Užice

Održan protest protiv izgradnje male hidroelektrane "Ročnjak"

Meštani sela Bioska i Stapari protestvovali su protiv izgradnje mini-hidroelektrane na lokalnom potoku, jer se plaše da će ostati bez vode za piće, za pojenje stoke, zalivanje svojih vrtova.

Foto: Tijana Jevtić
  • 221
  • 9
  • 0

Meštani užičkih sela Stapari i Bioska održali su u mestu Keserovina protest protiv izgradnje mini-hidroelektrane(MNE) "Ročnjak" na izvorištu potoka Gornje (Ćosića) vrelo, koji se uliva u jezero Vrtuci.

Oni tvrde da bi izgradnjom MHE "Ročnjak" ovaj potok bukvalno nestao od svog izvorišta do ulivanja u jezero Vrutci, a oni ostali bez snabdevanja vodom.

Pravna bitka traje godinu dana 

Inicijativni odbor meštana i nevladina organizacija "Libergraf" iz Užica već više od godinu dana vode pravnu bitku protiv protiv investitora "Hidro Duo" d. o. o. Beograd, koje planira da tu gradi mini-hidrolektranu.

"Građevinska dozvola "Hidro Duo" trebalo bi da se stavi van snage, jer je rok važenja dozvole istekao. Zahtev "Libergrafa" za donošenje rešenja kojim se utvrđuje prestanak važenja građevinske dozvole Gradska uprava za urbanizam grada Užica je odbila, ali je Ministarstvo građevinrstva, saobraćaja i infrastrukture uvažilo žalbu i predmet vratilo Gradskoj upravi na ponovno odlučivanje. Ovom preduzeću građevinska dozvola je izdata u septembru 2015. godine i istekao joj je dvogodišnji rok, a građevinski inspektor je potvrdio da nema radova," kaže Vladan Sinđić iz Inicijativnog odbora za odbanu Gornjeg vrela.

Protest meštana užičkih sela Stapari i Bioska

Sam protok vremena i ta potvrda građevinskog inspektora kako kaže da nema radova je dovoljna da se konstatuje da dozvola više ne važi. "Gradska uprava višen nema nijedan opravdavajući razlog da donese rešenje suprotno tome da je dozvola istekla", kaže Sinđić i dodaje da je u vlasništvu ove firme mini-centrala ispod brane vodozahvata jezera Vrutci. On očekuje da će Gradska uprava bez odlaganja, što pre doneti rešenje, kojim se utvrđuje prestanak važenja građevinske dozvole.

Manu Čao na Staroj planini podržao borce za reke

Meštani strahuju da će ostati bez vode 

Protesta kako kažu okupljeni možda ne bi bilo, da nije predstavnik investitora došao u Biosku. Meštani Bioske i Stapara su zbog bojazni organizovali protest, jer se investitor, kako kažu, Vojin Lepojević tokom poslednje nedelje pojavljivao u selu i od građana zahtevao da svoju imovinu udalje iz potoka, najavljujući početak gradnje mini-hidroelektrane. Istovremeno, na ovaj način meštani žele da stave do znanja investitoru i lokalnim vlastima da neće dozvoliti izgradnju mini-hidroelektrane "Ročnjak" ni po koju cenu.

Sa potoka Gornje vrelo snabdeva se vodom za piće oko 600 domaćinstava Bioske, Stapara, Volujca i Vrutaka. Oni se brinu da bi ostali bez vode za piće, zalivanje i napajanje stoke, a da bi preostalih šest vodenica na slivu dugom pet kilometara bile ugašene.

"Naprave li ovde mini-hidrocentralu nekoliko sela će morati da se raseli", kazao je Radoje Mijatović iz Bioske, dok ostali meštani objašnjavaju da je neko dao saglasnost da će tu moći da ima 400 litara vode u sekundi, a sadašnje izvorište nema ni 100 litara u sekundi. Meštani su složni u tome da kako kažu ne dozvole dalje radove. 

Meštani se plaše da će izgradnjom MNE ostati bez vode za piće, za pojenje stoke, zalivanje svojih vrtova

Pored toga u "Libergrafu" ističu jednu posebnu stvar, a to je da se tu beskrupolozno krši zakon, odnosno Prostorni plan područja posebne namene sliva akumualcije Vrutci, koji kaže da tu nema gradnje objekata koji nisu vodoprivredni i koji ne služe samoj akumulaciji iz koje bi Užičani ponovo dobijaju vodu za piće. Iz ove akumulacije ceo grad Užice se snabdeva vodom, a to je potvrdila i Vlada, kada je 16. novembra usvojila Uredbu po potvrđivanju Prostornog plana.

Vojin Lepojević direktor preduzeća "Hidro Duo", koji se dovodi u vezu sa izgradnjom mini-hidroelektrane nije želeo da komentariše protest meštana, niti sve što je rečeno u vezi sa izgradnjom. 

U međuvremenu je Gradska uprava za urbanizam u Užicu donela rešenje o prestanku važenja građevinske dozvole za izgradnju MHE "Ročnjak". Naime u rešenju stoji da je građevinska dozvola za izgradnju MHE "Ročnjak" postala pravonažna 2015. godine, ali da je posle dve godine prestala da važi, jer investitor nije počeo izgradnju. 


Tagovi

MHE Ročnjak Stapari i Bioska Vladan Sinđić Hidro Duo Libergraf Građevinska dozvola Vrutci Potok Prostorni plan


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.