Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjički turnir
  • 09.07.2017. 18:00

Održan Međunarodni konjički turnir u Pleternici

Usudio bih se reći da smo jedan od jačih ili možda čak i najjači turnir u jugoistočnoj Europi, rekao je Domagoj Katić, direktor Međunarodnog konjičkog turnira u Pleternici.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 1.173
  • 53
  • 0

Deveti Međunarodni konjički turnir, održan na hipodromu u Pleternici, okupio je 30-ero natjecatelja iz Srbije, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Hrvatske. Vozili su se jednoprezi i dvoprezi u dresuri, maratonu i na stazi preciznosti.

Ovogodišnji turnir imao je CAI kategoriju s tri zvjezdice što je najviši rang natjecanja na koji se organizatori mogu prijaviti.

"Iznad toga je samo svjetsko prvenstvo. Mi smo po kategorizaciji došli do maksimalnog nivoa. Sad nam preostaje unaprjeđivati ovu razinu. U Hrvatskoj nema ovakvih turnira, ne samo kada je riječ o zapregama nego ukupno o konjičkom sportu. Usudio bih se reći da smo jedan od jačih ili možda čak i najjači turnir u jugoistočnoj Europi", rekao je Domagoj Katić, direktor Međunarodnog konjičkog turnira u Pleternici.

Najbolji u elitnoj CAI kategoriji s tri zvjezdice, kao i ukupni pobjednik turnira bio je Rumunj Eduard Bartha.

Potrebno svakodnevno trenirati

"Rođen sam za konjički sport. Moj otac se bavio vožnjom zaprega i triput je sudjelovao na Svjetskom prvenstvu. Prije dvije godine bio sam svjetski prvak u Mađarskoj na stazi poput ove iza mene. Postigao sam jedan od najboljih rezultata pristiglih iz Rumunjske. Ove godine na Svjetsko prvenstvo idemo u slovensku Lipicu i nadam se uspjehu. Ako želite biti odličan vozač dvoprega, morate svakodnevno trenirati najmanje sat vremena, ali ne treba pretjerivati jer tako konji ne ostaju dugo sposobni za ovaj sport", rekao je Bartha.

U međunarodnoj konkurenciji snage je odmjerilo 26-ero vozača, dok su se ostali sudionici natjecali na prvenstvu Hrvatske. U vožnji jednoprega prvo mjesto osvojio je Andrija Obrovac, a drugo Dražen Mađarević.

U Hrvatskoj prevladavaju lipicanci i KWPN konji

Kada je riječ o dresurnom i natjecateljskom jahanju, u Hrvatskoj prevladavaju lipicanci i KWPN pasmina konja. Prema riječima natjecatelja, konjički sport je skup, stoga kod nas još uvijek nije razvijen. No, članovi Konjičkog kluba Pleternica, organizatora manifestacije, slažu se kako sve više napredujemo.

"Kad smo krenuli u ovaj sport, prije nekih devet godina, imali smo samo osam hrvatskih nacionalnih vozača. Ove godine imamo 30 licenciranih vozača. Veseli me što ih je većina danas ovdje jer ovo je izuzetno zahtjevan turnir na kojem oni mogu steći veliko iskustvo", dodao je Domagoj Katić.

A jedan od 30 domaćih registriranih vozača je David Sušac iz mjesta Dalj u općini Erdut. Ovaj Slavonac kvalificirao se na Svjetsko prvenstvo u vožnji dvoprega, postigavši sedmo mjesto u najelitnijoj CAI kategoriji s tri zvjezdice.

Novost je kategorija ponija

Novost na ovogodišnjem turniru je kategorija ponija, čiji su sudionici bili samo Mađari. Tako je u jednopregu prva bila Szilvia Gaspar, a najbolji vozač dvoprega je David Lehocz.

Foto: screenshot/youtube.com


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Konjički turnir Pleternica Lipicanci KWPN Natjecanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer