Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski izvoz
  • 22.07.2021. 18:00

Odluka ruske vlade prijetnja globalnom tržištu žitarica jer želi ograničiti rast cijena hrane?

Ruska je pšenica zbog izvozne carine postala manje konkurentna na svjetskom tržištu, a kupci robu traže od drugih velikih proizvođača kao što je Ukrajina.

Foto: Bigstock/smart.art
  • 237
  • 276
  • 0

Kako bi ograničila rast cijena hrane na domaćem tržištu, ruska je vlada uz snažnu potporu predsjednika Vladimira Putina, umjesto poreza uvela fluktuirajuću, još višu izvoznu carinu za žitarice. Međutim, te bi mjere mogle učiniti njihovu pšenicu manje konkurentnom na globalnom tržištu.

Kako piše argusmedia, Rusija je od početka nove sezone u srpnju, zbog povećanja iznosa izvozne carine postala manje konkurentna. Naime, izvozni porez je 2. lipnja povećan na 50 eura po toni, a do tada je iznosio oko 24 eura.

Inozemni kupci odustaju od ruske pšenice?

Kao rezultat toga, ruski su izvoznici prisiljeni povećati cijene, što je usporilo izvoz. "Ne očekujemo odljev ruske pšenice na početku tržišne godine jer je ona manje konkurentna u odnosu na onu iz Ukrajine i Rumunjske", kazala je Sabina Sodikova, menadžerica u kompaniji Agrozan Commodities.

Analitičari smatraju da povećanje poreza ugrožava sigurnost inače profitabilne terminske prodaje, prenosi zawya. Također, naglašavaju da potezi Rusije, jednog od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, potiču više cijene žitarica, odnosno inflaciju i u drugim zemljama. Primjer je rast izvoznog poreza u siječnju koji je doveo globalne cijene do najviših razina u sedam godina.

To bi moglo potaknuti inozemne kupce da robu potraže drugdje, kao što su Ukrajina i Indija. Inače, Rusija je posljednjih godina često najjeftiniji dobavljač za one koji kupuju velike količine, poput Egipta i Bangladeša. 

Rusija ponovno povećava carine na izvoz pšenice i kukuruza

Međutim, otkako je Moskva povećala carine početkom lipnja, prodaja ove žitarice na ruskom tržištu je sve slabija. Dovoljno o tome govore podaci da je Egipat od Rusije u travnju kupio 290 tisuća tona, u veljači 120 tisuća, a u lipnju samo 60 tisuća tona ovog zrna.

Cijene ruskih žitarica i dalje su konkurentne na globalnom tržištu, no na domaćem su sve niže, što je razljutilo proizvođače. Mnogi od njih ne žele prodati svoju robu jer čekaju smanjenje carina. 

Kretanje cijena pšenice na svjetskim burzama možete pratiti Baze podataka > Tržište > Pšenica

Tamošnji mediji pišu kako postoji mogućnost da će ruska vlada ublažiti trenutna izvozna ograničenja ako se suoče sa značajnim padom izvoza u prvoj polovici tržišne godine.

"S trenutnom izvoznom politikom, ruska vlada riskira propustiti svoj cilj izvoza pšenice za ovu marketinšku sezonu, ponavljajući iskustvo iz prethodne, kada najmanje osam milijuna tona izvoznog potencijala nije isporučeno zbog ograničenja", zaključila je Sodikova.


Tagovi

Rusija Carine Izvoz Žitarice Cijena Porez Svjetsko tržište


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete