Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kina 2022
  • 30.12.2021. 07:30

Od čega strahuje Kina i u šta će ulagati 2022?

Kinesko centralno rukovodstvo dalo je smjernice o stabilnoj proizvodnji žitarica i povećanju proizvodnje uljarica, ali i drugih aktivnosti za razvoj agrara.

Foto: Depositphoto/ChinaImages
  • 112
  • 6
  • 0

Kineski ministar za poljoprivredu i ruralna pitanja, Tang Renjian je izjavio da će ta zemlja uložiti napor kako bi stabilizovala proizvodnju kukuruza i povećala uzgoj soje u sledećoj godini.

U nedavnom intervjuu za tamošnju službenu novinsku agenciju Xinhua, on je istakao da bi proizvodnja žitarica u 2022. godini trebala biti veća od 650 miliona tona. U nekim provincijama parcele pod pšenicom su bile pogođene poplavama, ali se sprovode ciljane mjere kako bi se ostvarila vrhunska žetva sledeće godine.

Najavljeno je povećanje površina pod uljaricama. Naime, proizvodnja soje ove godine je naglo pala, dok je kukuruza porasla jer su poljoprivrednici željeli iskoristiti više cijene otkupa. 

Ulaganje u uljarice, tehnologiju i domaće sjeme

Stoga je Tang najavio dalje aktivnosti u cilju povećanja proizvodnje uljarica i soje, kao i nastojanja da se obnove područja na sjeveroistoku zemlje gdje se ona uzgajala. Napominje da će biti pozorno praćena proizvodnja uljane repice i kikirikija. Preduzeće se niz mjera koje će poboljšati ovu proizvodnju i uvećati prinose.

Njegovo obraćanje se vremenski poklopilo sa strahovanjima za sigurnu opskrbu hranom u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, s obzirom na globalne poremećaje u snabdijevanju i logistici zbog pandemije Covid-19. Zbog toga će Kina implementirati najstroži sistem zaštite i poboljšati upravljanje korištenja poljoprivrednog zemljišta. Veliku šansu daju tehnološkom napretku kako bi farmerima osigurali dovoljne količine domaćeg sjemena i obezbjedili neophodna mehanizacija.

Napor će se uložiti za formiranje agrarno-industrijskih parkova, razvoj snažnih centara u gradovima koji će imati zone za demonstraciju poljoprivredne mehanizacije. Takođe, biće velikih ulaganja kako bi se omogućilo neometano uzgajanje biljaka na zemljištu zaštićenom od poplava i posljedica suše.

Glavno strateško pitanje

"U planu je stvaranje akcionog plana za ruralnu izgradnju, za poboljšanje životnog okruženja, infrastrukture i javnih usluga u ruralnim područjima", dodao je Tang.

Ove izjave su uslijedile poslije dvodnevne godišnje centralne konferencije o radu na selu. Kinesko centralno rukovodstvo dalo je smjernice o stabilnoj proizvodnji žitarica i povećanju proizvodnje uljarica.

Nova pravila za uvoz hrane u Kinu zabrinula evropske proizvođače

"Osiguranje zaliha primarnih proizvoda je glavno strateško pitanje", rekao je kineski predsjednik Xi Jinping prije konferencije.

Peking je obećao da će zaštititi proizvodnju žitarica, povećati proizvodnju uljarica, osigurati efikasan stočni fond te sve što je potrebno za uzgoj povrća, ali i ribe u 2022. godini.


Tagovi

Kina Uljarice Tržište Covid-19 Ulaganje Tehnološki napredak 2022 Razvoj sela


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete