Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 14.02.2016. 12:00

Obrenovački poljoprivrednici na sajmu u Veroni

Ove godine trideset sedam obrenovačkih poljoprivrednika zajedno sa jednim profoserom i dvoje učenika Poljoprivredno-hemijsle škole, krenuli su put Verone na sajam poljoprivrede.

  • 219
  • 40
  • 0

Posle Pariza, Berlina, Lajpciga, došao je red i na poljoprivredni sajam u Veroni. Reč je o sajmu sa najdužom tradicijom koja datira iz 1898.godine.

Međunarodni Sajam u Veroni održava se svake druge godine. Noviteti u oblasti poljoprivredne mehanizacije, najbolji primerci rasne stoke, kao i najsavremenija tehnološka dostignuća u oblasti poljoprivrede, bila su dostupna obrenovačkim poljoprivrednicima koji su na Sajmu u Veroni boravli od 3. do 6. februara.

Mlade poljoprivrednike najviše je zainteresovala mehanizacija

Fieragricola
Veliki interes za poljoprivrednu mehanizaciju

Za razliku od prethodnih godina, put Verone krenuli su oni koji nisu imali priliku ranije da putuju. Sajam u Veroni poznat je po velikoj ponudi poljoprivredne mehanizacije, i upravo je to ono što je mlade poljoprivrednike najviše zainteresovalo. Najposećeniji štandovi bili su svakako oni gde su najcenjeniji proizvođači, Lamborghini, John Deere, Kubota, Class, Ferguson i drugi izložili nove modele traktora kombajna, i drugih mašina.

Ovogodišnji sajam obuhvatio je i ponudu goveda, živine, ovaca, koza, a obrenovačke stočare zanimala je najviše simentalska rasa. "Video sam par simentalaca koji su u trećoj laktaciji, prešli dvadeset hiljada litara mleka, i kod nas ima simentalaca ali to je dosta manje mleka oko 7,8 hiljada litara u 305 dana laktacije, takođe veoma je zanimljiv i robot koji sam vrši mužu krava, u Veroni se zaista mogao videti veliki pomak što se stočarstva tiče", istakao je Dejan Ivanić, stočar iz Draževca koji je imao priliku da otputuje na ovaj sajam.

Među posetiocima iz Obrenovca bili su poljoprivrednici najrazličitijih delatnosti, pčelari, voćari, cvećari pa i proizvođači stočne hrane. "Bilo je tu mehanizacije koja se može koristiti za nas, sredstava za prehranu biljaka, imali smo priliku da vidimo limunove malo izduženog ploda, što inače nismo imali prilike da vidimo kod nas, iskustvo koje će nam mnogo značiti", rekla je Biljana Radosavljević, vlasnica rasadnika iz Bariča.

Farma "Nordera" podsticaj za bolju proizvodnju

Odlazak na sjmove podrazumeva i obilazak poljoprivrednog imanja, a ove godine to je bilo imanje Nordera u blizini Verone. Na 140 ha izgrađene su farma krava, uzgajališta zečeva i ribnjaci sa pastrmkom. Od hiljadu i tri stotine krava muze se oko petsto, dnevno se na imanju Nordera pomuze 16.000 litara mleka, koje se predaje jednoj od najvećih mlekarskih industrija u Italiji - Parmalatu.

Na ovom imanju pre dve godine izgrađeno je postrojenje za proizvodnju biogasa, 100 kW struje proizvede se po jednom satu, a godišnje od ove proizvodnje zaradi se 140 hiljada evra. Farma "Nordera" postoji osam godina, novac je uložilo sedam partnera, a na imanju radi samo tri radnika.

Italijani za subvencije mogu da konkurišu tri puta u pet godina

Obrenovačke poljoprivrednike osim cene i odkupa mleka zanimale su subvencije. Italijanski poljoprivrednici za subvencije mogu da konkurišu tri puta u pet godina, a prioritet imaju voćari i stočari. Tokom pet dana boravka u Italiji, obrenovčani su osim Sajma mogli da se upoznaju i sa turističkim znamenostima Verone i Venecije, čari putovanja na taj način bile su još veće jer je za mnoge poljoprivrednike ovo bila prva prilika da otputuju u inostranstvo.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredni sajam Verona Sajam u Veroni Poljoprivrednici Obrenovac Mehanizacija John Deere Ferguson Kubota Stočarstvo Pčelarstvo Voćarstvo Imanje Nordera Subvencije


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)