Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival rakije
  • 15.11.2018. 08:15

Obrenovac već 10 godina promoviše dobru rakiju

Festival rakije koji se već 10. godinu za redom održava u Obrenovcu do sada je okupio preko 400 izlagača, i gotovo duplo toliko uzoraka ovog pića.

Foto: Lazarević studio
  • 177
  • 4
  • 0

Jedni je vole, drugi kude, ipak jedno je sigurno - nijedno slavlje ne može proteći bez nje. Rakija je u naše krajeve došla još u davnom XIV veku sa dolaskom Turaka. Reč rakija potiče od arapske reči al-rak, što u slobodnom prevodu znači znoj. U početku je označavala piće arak koje se proizvodilo u Indoneziji, Maleziji i drugim dalekoistočnim zemljama, a dobijalo se destilacijom prevrelog soka ili vina specijalnih vrsta palmi. Od tada, pa do dana današnjeg, postala je neprikosnoveno alkoholno piće svakog domaćinstva.

Pobednik Festivala rakije čuva porodičnu tradiciju

U gradu na Kolubari, Obrenovcu nadomak Beograda, uzastopno već 10 godina održava se Festival rakije. Manifestacija koja se zasniva na ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija zanatskog tipa degustacijom, za šta je zadužen tročlani žiri. Učesnicima festivala dodeljene su medalje, kao i mogućnost da razgovaraju sa stručnim žirijem koji je ocenjivao rakije.

Pobednik jubilarnog festivala rakije je Andrija Korićanac iz Lađevaca kod Kraljeva. Sledeći porodičnu tradiciju svojih predaka, ovaj čovek se proizvodnjom rakije bavi već 30 godina.

"Proizvodim šest vrsta rakija, od šljive, od dunje, kajsije, kruške, grožđa i jabuke. Proizvodnja rakije nam je porodična tradicija. Pre mene je proizvodio moj otac, a pre oca deda. Za mene je ova nagrada velika čast, jer će i drugi raditi po istom receptu kao i ja", rekao je Korićanac.

Izlagači iz cele Srbije

Na ovogodišnjem festivalu predstavila su se 43 proizvođača ovog našeg nacionalnog pića sa preko 55 uzoraka donetih na ocenjivanje. Ovaj tradicionalni festival već deceniju organizuje redakcija lokalnog obrenovačkog medija "Obrenovačka hronika".

"Vernost Festivalu rakije u Obrenovcu je iskazalo oko 20 proizvođača sa ovog područja, posebno nas raduje to što se svake godine pojavljuju novi proizvođači željni da im se oceni kvalitet jakih alkoholnih pića i da svake naredne godine naprave svoj brend i svoju bolju i lepšu rakiju. Naši gosti bili su i ljudi iz Osečine, koji organizuju njihov Sajam šljive, takođe tu si i proizvođači iz okoline Kraljeva, Srbobrana, Novog Sada, Kragujevca, i mnogi drugi", kaže Radovan Lazarević, osnivač Festivala.

Cilj prerasta u istoriju

Tokom svih 10 godina koliko se Festival rakije održava u Obrenovcu, cilj organizatora bio je da rakiju kao srpski proizvod podigne na jedan viši nivo.

"Do sada je kroz ocenjivanje festivala rakije u Obrenovcu prošlo preko 700 uzoraka i 400 izlagača. To je jedna armija ljudi, koja je želela i uspela da napravi bolju rakiju od prethodne. Osnovni cilj festivala je da se svake godine na obrenovačkom tržištu pravi što bolja rakija", kaže Lazarević.

Tokom trajanja festivala posetioci su uživali u degustaciji visoko kvalitetne rakije od raznog voća. Izlagači su takođe imali priliku da prisustvuju i stručnom predavanju na temu "Upis u rakijiski registar i proizvodnja sirovina za rakije".


Tagovi

Festival rakije Radovan Lazarević Andrija Korićanac Obrenovac


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.