Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uklanjanje otpada
  • 07.01.2021. 11:30

Obezbjeđena sredstva za zbrinjavanje više od 400 tona otpada iz tri kantona

Pregledom je ustanovljeno da sa otpadom nije postupano na okolišno prihvatljiv način. Utvrđeno je i da pogon i lokacija navedeni u dozvoli, ne odgovaraju stanju na terenu.

Foto: Facebook/Kenan Adžem (ilustracija)
  • 59
  • 3
  • 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je zaključak na osnovu kojeg su stvorene pretpostavke za sprovođenje aktivnosti u cilju prioritetne zaštite javnog interesa, a koji se odnosi na prikupljanje i zbrinjavanje 414 tona neopasnog otpada deponovanog na području tri kantona.

Ove radnje će se sprovesti prije svega zbog interesa stanovništva Federacije BiH, a zatim i usljed činjenice da "Krom reciklaža d.o.o.", iz Drvara nije postupila u skladu s rješenjem nadležnog inspektora, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Krajem osmog mjeseca (28.08.) prošle godine, zadužen je Fond za zaštitu okoliša FBiH, da obezbjedi novčana sredstva dok je Federalna uprava zadužena za inspekcijske poslove (FUZIP) u cilju pokretanja procesa zbrinjavanja na ekološki prihvatljiv način 414 t otpada, u roku od mjesec dana (30 dana).

Upravljanje otpadom nije ekološki prihvatljivo ?!

Aktivnosti na prikupljanju i zbrinjavanju pratiće nadležni inspektori, u skladu s tehnološkim i vremenskim uvjetima, kao i prema odredbama predviđenim ugovorom.

Izdvojeno pola miliona KM za mjerenje kvaliteta zraka u FBiH

Kako su se javili problemi vezani za deponovanje uvezenog tekstilnog otpada, u više općina (u tri kantona), urbanističko - ekološki inspektori su po zahtjevima federalne ministrice okoliša i turizma, izvršili niz nadzora u cilju utvrđivanja okolnosti i uvjeta njegovog deponovanja, porijekla, kao i vrste i štetnosti po lokalno stanovništvo.

Pregledom je ustanovljeno da sa njim nije postupano na okolišno prihvatljiv način. Utvrđeno je i da pogon i lokacija navedeni u dozvoli, ne odgovaraju stanju na terenu, kao i to da oprema i mašine za reciklažu ne postoje na lokaciji uskladištenja otpada.

Osigurana sredstva za njegovo uklanjanje

Iz navedenih razloga, prvenstveno zbog dobrobiti tamošnjeg stanovništva, zaštite okoliša ali i građana, odgovornost za rješavanje ovog problema preuzele su federalne institucije, te svojom saradnjom osigurale finansijska sredstva i hitno pristupile njegovom prikupljanju i uklanjanju.

Također, u postupcima nadzora, inspektori nisu izrekli prekršajne naloge, da ne bi ugrozili aktivnosti nadležnog tužilaštva, odnosno mogućnost pokretanja i vođenja krivičnog postupka u ovom slučaju, saopćava Federalna uprava za inspekcijske poslove.


Tagovi

Uklanjanje otpada Zaštita okoliša Neopasni otpad Zbrinjavanje otpada Mašine za reciklažu Tekstilni otpad


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete