Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna sela
  • 05.11.2022. 07:30

Njemačka ulaže u pametna sela - a gdje je internet?

Tele-liječnik i platforma za dijeljenje automobila, neke su od tema o kojima se raspravlja u sklopu njemačkog projekta za razvoj seoske sredine

Foto: Depositphotos/izanbar
  • 115
  • 30
  • 0

Njemačka sve više ulaže u razvoj pametnih sela, a što prema Evropskoj mreži za ruralni razvoj (ENLR) podrazumijeva revitalizaciju ruralnih područja putem digitalnih i, u nekim slučajevima, društvenih inovacija. Povjerenik za poljoprivredu EK, Janusz Wojciechowski rekao da je ovakav potez ključan za razvoj ruralnih područja, izvještava Euractiv.

"Pametna sela su ključno sredstvo politike za stvaranje potencijala naših ruralnih zajednica", izjavio je. 

Razvoj ovakvog pristupa bi značio uključivanje čitavog niza mjera. Digitalni alati bi se koristili za poboljšanje usluga od opšteg interesa, a korištenje online platformi za promovisanje demokratskog učešća u lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Komisija kroz dva paralelna projekta Smart Rural 21 i Smart Rural 27 podstiče razvoj takvih sredina.

Tele-liječnik i dijeljenje automobila

Veliki iskorak u razvoju je napravila Njemačka koja je nedavno objavila da želi iskoristiti dio sredstava za projekat "Smarte.Land.Regionen". Cilj im je razvoj takozvanog digitalnog ekosistema i digitalnih aplikacija u sedam regija i kasnije 14 okruga te ih testirati u kojoj mjeri se oni mogu prenijeti na druge lokacije.

Ministarstvo poljoprivrede obezbijedilo je 25 miliona eura za ovu svrhu. Sa stanovništvom se organizuju konferencije kako bi se prikupile ideje o različitim temama, uključujući zdravstvenu zaštitu, kulturu i mobilnost.

Jedna od njih je tele-liječnik koja bi omogućila uspostavljanje platforme preko koje bi pacijenti mogli razgovarati sa svojim ljekarima opće prakse od kuće ili uspostavljanje regionalne platforme za dijeljenje automobila.

A gdje je internet? 

Međutim, Wojciechowski je istaknuo da je preduvjet za takva "pametna rješenja" povezivanje ruralnih područja s digitalnom infrastrukturom.

"Digitalizacija može donijeti snažne prednosti samo uz jaku povezanost - u smislu brzine i kvalitete", naglasio je.

Kada je riječ o ekspanziji širokopojasnog interneta u ruralnim područjima, Njemačka zaostaje za državama članicama EU-a, s manje od 14% kućanstava koji imaju pristup optičkoj vezi u usporedbi s prosjekom EU-a od oko jedne trećine, podaci su Federalne mrežne agencije. 

Također, pokrivenost brzim internetom joj je tek malo iznad EU prosjeka. Naime, prema podacima Eurostata, 2021. godine je 70 posto domaćinstava u EU-u bilo pokriveno brzim internetom, što je porast u odnosu na samo 16 posto 2013. godine. Zanimljivo je da je Malta zabilježila stopostotnu pokrivenost, a slijede je Luksemburg (96%), Danska (95%) i Španija (94%). 

Njemačka je tek na 14. mjestu s pokrivenosti od 74,9 posto, iza, primjerice Rumunije (87,1%) ili pak Bugarske (84,7%). 

Stoga je u svojim komentarima na Strateški plan ZPP-a, Evropska komisija pozvala Njemačku da pruži "dodatna jamstva o tome kako će zadovoljiti potrebu za širokopojasnom pokrivenošću odgovarajućim tehnološkim standardima u svim ruralnim područjima".

Novac će obezbijediti kohezioni fondovi

Wojciechowski je pozdravio što većina članica, poput Njemačke, podržava ovakav pristup razvoja sela putem nacionalnih strateških planova za implementaciju reformisane ZPP. Napomenuo da je preduslov za takva rješenja njihovo povezivanje na digitalnu infrastrukturu i osiguravanje brzine i kvaliteta.

Treba napomenuti i da je krajem oktobra Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj EP-a usvojio Rezoluciju o dugoročnom razvoju ruralnih područja. Zastupnici su pozvali da se dio Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), koji je dio ZPP-a i Kohezionog fonda, namijeni mjerama za jačanje takvih područja. Ukazali su na problem porasta nezadovoljstva među ruralnim stanovništvom, koje smatra da političari ne uzimaju u obzir njihove potrebe. Stoga su parlamentarci pozvali na jačanje lokalnih i regionalnih donosioca odluka i aktera civilnog društva.


Tagovi

Evropski parlament ZPP Wojciechowski Digitalni ekosistem Pametna sela Ruralna sredina Mobilnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete