Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nizozemski tulipani
  • 23.03.2020. 15:00
  • Nizozemska

Nizozemci uništavaju cvijeće - lukovicama tulipana hrane krave

Koronavirus je katastrofa za nizozemsku industriju cvijeća... 85% prometa na našem tržištu više nema, rekao je Michel van Schie, iz zadruge tamošnjih uzgajivača cvijeća.

Foto: JumpStory
  • 281
  • 38
  • 0

Tulipani - simbol proljeća i Nizozemske ove godine nisu tražena roba. Koronavirus pomrsio je planove tamošnjih uzgajivača koji se zbog pandemije odlučuju na uništavanje ne samo ovoga cvijeća, nego i ruža, hrizantema. 

Ove godine ni Trg sv. Petra u Vatikanu za Uskrs neće biti ukrašen cvijećem koje je inače dolazilo iz Nizozemske, prenosi nypost

Koronavirus - katastrofa za nizozemsku industriju cvijeća

Protekle nedjelje na zapadu je obilježen Majčin dan. No, ove godine potpuno drugačije nego inače. Naime, Royal FloraHolland, zadruga uzgajivača koja godišnje proda 12 milijardi biljaka i cvijeća, uništila je neprodane tulipane, ruže i hrizanteme zbog pada prodaje.

"Koronavirus je katastrofa za nizozemsku industriju cvijeća... 85% prometa na našem tržištu više nema", rekao je Michel van Schie, iz spomenute zadruge. 

Prema vladinim podacima, Nizozemska ima 44% udjela u svjetskoj trgovini cvjetnim proizvodima i 77% udjela u proizvodnji cvjetnih lukovica.

Treba napomenuti da je prošle godine izvoz njihove industrije cvijeća vrijedio više od šest milijardi eura.

Problem imaju cvjećari širom svijeta

Pojedini uzgajivači tulipane poklanjaju zdravstvenim radnicima u znak zahvalnosti dok su drugi postavili štandove izvan svojih farmi kako bi prodali cvijeće po sniženim cijenama i kako bi izbjegli bacanje. Za 50 cvjetova traže 5 eura, što je puno jeftinije nego što se cvijeće može naći u gradskim cvjećarnicama. Pojedini lukovicama hrane krave. 

Osim nizozemskih, s ovim se problemom nose cvjećari širom svijeta. U Keniji je na farmi Maridadi Flowers, na kojoj inače radi 120 ljudi, napuštena ogromna hala u kojoj se cvijeće priprema za distribuciju. Svakodnevno unište do 250.000 ruža. 

Vlasnik ove farme, Nizozemac Jack Kneppers, kaže da je 80% njegovih radnika, njih 720 poslato kući. Dio osoblja održava biljke na farmi uz jezero Naivasha, što je, kako kaže, trošak od pola miliona dolara mjesečno. "Ako se ovako nastavi, morat ćemo početi otpuštati ljude", zaključuje Kneppers. 


Tagovi

Nizozemski tulipani Koronavirus Bacanje cvijeće Uzgoj cvijeća Royal FloraHolland


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete