Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljara u Neumu
  • 26.11.2019. 15:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Neum

Neumski maslinari dogodine neće morati nositi masline na preradu preko granice

U tijeku je druga faza izgradnje uljare u Neumu, a obuhvaća kompletno uređenje unutarnjeg prostora same uljare.

Foto: Općina Neum
  • 215
  • 7
  • 0

Informacija kako je "Projekt Uljara" - izgradnja pogona za preradu maslina u poslovnoj zoni Dubrava, u Neumu, ušla u II. fazu izgradnje sigurno raduje maslinare sa toga područja. Ova druga faza obuhvaća kompletno uređenje unutarnjeg prostora same uljare, a trebala bi trajati 90 dana od uvođenja izvođača u posao. 

Slijedi nabavka i montaža postrojenja

Završetkom ove faze učiniti će se sve potrebne radnje za nabavku i montažu postrojenja za preradu maslina pa će dogodine maslinari svoj rod moći donijeti u neumsku uljaru. 

"Procjena je da u Hercegovini imamo 60.000 stabala masline na 330 hektara zemljišta. U pripremi je veliki nasad od 120 hektara, ali on još nije završen, a očekujemo da će se to dogoditi iduće godine. Rastemo u pozitivnom smjeru", izjavio je prof.dr.sc. Marko Ivanković, direktor Federalnog agrimediteranskog zavoda Mostar, a prilikom održavanja Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2019, u Neumu. 

Prof.dr.sc. Marko Ivanković: Maslina se sadi za unuke

Maslinarstvo u Hercegovini doživljava procvat, a hercegovačko maslinovo ulje ubraja u najkvalitetnija svjetska ulja. Podsjetimo, Slavko Ramljak, vlasnik uljare u Čapljini ističe kako hercegovačka ulja imaju i iznad 600mg/kg fenola. Baš je zbog toga važno imati uljaru koje će zadovoljiti potrebe maslinara. Naime, iznimno je važno masline prešati u ulje u roku od najviše 24 sata od branja

Radovi napreduju predviđenom dinamikom 

Neumskim maslinarima je najjednostavnije bilo masline voziti na preradu u susjednu Hrvatsku, a bilo je onih koji su ih vozili u Ljubuški ili Čapljinu, no, od iduće godine bit će oslobođeni tih troškova. 

Na uljari u Neumu za sada su izvedeni radovi na izgradnji septičke jame te upojnog bunara. Unutar objekta izvedeni su radovi na izgradnji podne konstrukcije, položene su cijevi za odvodnju sanitarnih i fekalnih voda, te je urađena čelična konstrukcija za prostorije sanitarnih čvorova i skladišta.

Trenutno se izvode radovi na oblaganju zidova gipsanim pločama te se razvode elektroinstalacije unutar samog objekta. Unatoč lošim vremenskim uvjetima, radovi napreduju predviđenom dinamikom, stoji u priopćenju Općine Neum

Berba maslina u hercegovačkim maslinicima u kojima prevladavaju sorte istarska bjelica, oblica, lastovka, levantinka, još uvijek traje. 


Tagovi

Projekt Uljara Izgradnja Uljara Neum Maslinovo ulje Hercegovačko maslinovo ulje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete