Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 14.09.2020. 15:00

Nemačka svinjetina zabranjena u Kini i Japanu - ko bi mogao da profitira?

Nakon potvrđenog slučaja afričke svinjske kuge, azijske zemlje zabranjuju uvoz svinjetine iz Nemačke. To je zabrinulo stočare jer su u Kini prodavali ono što nije traženo na tržištu EU poput svinjskih nogica, ušiju i repova.

Foto: Depositphotos/seagamess
  • 356
  • 16
  • 0

Nakon što je u četvrtak Nemačka potvrdila slučaj zaraze afričkom svinjskom kugom (ASK) u istočnoj Saveznoj državi Brandenburg, strahujući pri tom da će izvoz u Kinu i druge azijske zemlje biti ugrožen - to se i dogodilo.

Potvrđen prvi slučaj afričke kuge svinja u Nemačkoj

Ta zemlja je u subotu zabranila uvoz svinjetine iz Nemačke koja im je u ovoj godini isporučila oko 14% ukupnog kineskog uvoza ove vrste mesa. Portparolka nemačkog Ministarstva za hranu i poljoprivredu potvrdila je odluku o zabrani dodajući da je ministarstvo ostalo u pregovorima sa kineskom vladom po tom pitanju.

Nemačko udruženje poljoprivrednika DBV pozvalo je Vladu da svakako nastavi razgovore o ovoj odluci budući da se slučaj svinjske kuge odnosi samo na jednu saveznu državu i lokalno područje, a ne na čitavu zemlju.  

U Kini se prodaje ono što se ne proda u EU ?

Nemački izvoz svinjetine u Kinu vredan je oko milijardu evra godišnje. Nakon što je tamo proizvodnja te vrste mesa pala za oko 20%, količina uvoza iz ove zemlje povećala se duplo u prva četiri meseca ove godine i to zbog sve veće potražnje, navodi reuters

"Najveći deo prodaje u Kinu odlazi na svinjske uši, nogice i repove što se u Evropi teško prodaje. Zato nije ni čudo da je ova obustava izazvala veliku zabrinutost kod stočara", rekao je Joakim Rukvid, predsednik DBV-a.

Zabrana, koju su najavile kineska carina i ministarstvo poljoprivrede dosta dugo se i čekala s obzirom na to da Peking u takvim slučajevima odluke donosi odmah.

I Japan obustavio uvoz

Pre Kine, već u petak, i japansko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se obustavlja uvoz svinjetine i živih svinja iz ove države kojim žele da spreče širenje bolesti.

Dozvoljena gradnja farmi u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 miliona svinja

Uvoz svinjskog mesa iz Nemačke u prošloj godini od 40.240 tona činio je 3,3% ukupnog japanskog uvoza od 1,2 miliona tona mesa. Iako ta dalekoistočna zemlja nije uvezla nijednu živu svinju u 2019., u 2018. ih je uvezla šest.

Španci i SAD zadovoljno trljaju ruke

Stručnjaci smatraju da će zabrana uvoza da poveća potražnju kod drugih glavnih dobavljača poput SAD, Španije i Brazila što će naravno da utiče i na povećanje globalne cene.

Španski sektor za proizvodnju svinja potpuno je spreman da nastavi svoj trend rasta prodaje sigurnih i kvalitetnih svinjskih proizvoda na kinesko tržište", rekao je u petak uoči zabrane Danijel de Miguel, međunarodni direktor trgovinskog tela Interporc.

Dodao je i da za razliku od ostalih evropskih zemalja, Španija poslednjih nedelja nije morala da zatvori nijedan pogon za preradu svinjetine zbog izbijanja virusa korona.

"Sjedinjene Države takođe su u dobrom položaju za isporuku više svinjskog mesa u Kinu", rekao je Džo Šuel, portparol Američke federacije za izvoz mesa.


Tagovi

Svinjska kuga ASK Nemačka Uvoz Izvoz Svinjetina Kina Japan


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer