Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljevo
  • 10.04.2020. 16:00
  • Rasinski okrug, Kraljevo

Nekim proizvođačima internet prodaja odgovara, nekima ne?

Ovo je po nuždi, da ne propadne. Ipak, više volim kada kupac vidi robu. Dostava se ne isplati, mala je vrednost proizvoda, a nemamo srca da u ovim teškim vremenima naplaćjemo dostavu, kaže Dragica Jovanović iz sela Ribnica.

Foto: Jelena Lukić
  • 1.579
  • 78
  • 2

Vanredna situacija koju je prouzrokovao virus COVID-19 ostavila je posledice na čitavu planetu. U ovim teškim trenucima, shvatili smo koliki je značaj i uloga poljoprivrednih prizvođača i poljoprivrede kao delatnosti. Predsednik Udruženja pčelara iz Kraljeva, Dragan Rakićević ističe da su pčelari u ovom teškom vremenu solidarni i društveno odgovorni.

"Naše udruženje je prikupilo od članova 70 tegli meda, koje ćemo predati kriznom štabu u Kraljevu. Oni će to dalje distribuirati ugroženim i bolesnim sugrađanima. Akcija je organizovana na nivou SPOS-a, tako da će svako udruženje u svom gradu organizuje ovakvu donaciju", kaže Rakićević.

SPOS: Po jedan kilogram meda za najugroženije u cilju borbe protiv korona virusa

Naš sagovornik je pored toga, dodatno angažovan u pružanju pomoći kolegama pčelarima za prikupljanje dozvola za boravak na pčelinjacima za vreme trajanja policijskog časa, zato što se pčelinjaci nalaze u prirodi, daleko od mesta prebivališta.

Ovo je važan period za sakupljanje polena

Osim ove akcije, pčelari i međusobno pokazuju solidarnost. S obzirom da je pčelarima starijim od 65 godina onemogućen izlazak na pčelinjake i obilazak društava, mlađe kolege izlaze i proveravaju stanje u košnicama. Naš sagovornik očekuje da će se ovo promeniti i da će stariji pčelari moći da vode računa o svojim pčelama, zato što je ovo jako bitan period za razvoj mladih društava. 

Zbog zabrane kretanja za starije, SPOS traži pomoć mlađih pčelara

"U ovom periodu, pčelinjak se mora obilaziti na 4-5 dana, sada je izuzetno važan period za sakupljanje polena i nektara. Mnogo voće je u cvetu, kao što je višnja i trešnja, za neki dan i šljiva. Treba da se prošire gnezda i te pčele stižu posle prvog maja."

Uspešna prodaja putem fejsbuk grupe

Kraljevčanin Borko Raković je do uvođenja vanrednog stanja prodavao voće, uglavnom jabuke na zelenoj pijaci. Zatvaranjem pijace nestao je jedini izvor prihoda njegove porodice. Veliki problem predstavljao je plasman proizvoda. Kao i mnogi proizvođači, morao je da nađe alternativan način da dođe do kupaca. Internet prodaja je svakako izazov sa kojim se mnogi dugogodišnji prodavci na pijaci ne bi suočili da nije vanrednog stanja.

Elektronska pijaca Srbije počela sa radom

"Zahvaljujući internetu i grupi "Pijaca Kraljevo online prodaja" imam kupce za svoje proizvode. Mogu reći da mi je ovako možda i lakše. Sa porodicom radim i primamo porudžbine danas za sutra, nekada dostava bude čak i u toku dana. Mogu reći da mi odgovara ovakva prodaja, svakog dana znam količinu koju ću da prodam prema tome koliko sam porudžbina imao. Sa druge strane i kupci su zadovoljni, naročito zato što vršim isporuku na kućnu adresu, što naročito znači sugrađanima starijim od 65 godina", objašnjava Raković.

Dostava se ne isplati?

Porodica Jovanović iz Ribnice dugogodišnji je zakupac pijačne tezge na kraljevačkoj pijaci. S obzirom da na okućnici proizvode jaja, zelenu salatu, spanać i manje količine šumskih jagoda, zabrana kretanja im ne remeti proizvodnju. Problem je u prodaji poljoprivrednih proizvoda, pa su se okrenuli internet prodaji i dostavi na kućnu adresu. Dragicom Jovanović kaže da ipak više voli da svoje proizvode prodaje na pijaci i ima direktan kontakt sa kupcima.

"Sinovi Ivan i Zlatan nam pomažu u prodaji preko interneta. Zlatan nije zaposlen, pa dostavlja robu kupcima na kućnu adresu. Ovo je po nuždi, da ne propadne. Ipak, više volim kada kupac vidi robu. Dostava se ne isplati, mala je vrednost proizvoda, a nemamo srca da u ovim teškim vremenima naplaćjemo dostavu", kaže naša sagovornica.


Tagovi

Pijaca Kraljevo Udruženje pčelara Kraljevo Korona virus Poljoprivreda Internet prodaja Poljoprivrednici Dragan Rakićević Borko Raković Dragica Jovanović


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".