Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska unija
  • 21.05.2018. 09:00

Neiskorišćen potencijal za razvoj ruralnog prostora kroz korišćenje rezidbenih ostataka

Predstavnici Evropske komisije ističu da je inovativni pristup poljoprivredi ključ razvoja ruralnog prostora EU.

Foto: Bigstockphoto/Alinsa
  • 189
  • 9
  • 0

Predstavnici Evropske komisije žele da skrenu pažnju na neiskorišćeni potencijal za razvoj ruralnog prostora kroz korišćenje rezidbenih ostataka pri održavanju trajnih zasada. Ističu da se nikako ne sme zaboraviti značaj istraživanja i razvoja u poljoprivrednoj delatnosti.

U želji za većom sinergijom različitih evropskih politika, Komisija je predložila da se u okviru nastavka programa Horizon u razdoblju nakon 2021. godine predvidi 10 milijardi evra, koje bi trebalo da podrže istraživanja i inovacije u proizvodnji hrane, poljoprivredi, ruralnom razvoju i bio-ekonomiji. 

Veruju da su još uvek neslućeni potencijali različitih oblika i načina korišćenja poljoprivrednih ostataka kao izvora sirovina u okviru bio-ekonomije. To su nove tehnologije i mogućnosti, koje se mogu "otključati" u saradnji nauke i poljoprivrednika.

Smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte

Zastupnik Paolo de Kastro (Castro) istakao je da Evropska unija treba da preuzme vodeću ulogu u korišćenju bioenergije poslednje generacije, jer to predstavlja preduslov za efikasno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Zastupnik smatra da bi u tom smislu trebalo, kroz niz instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike, podsticati brza, efikasna i inovativna rešenja sa ciljem konkretnog doprinosa energetskoj tranziciji, zaštiti životne sredine, održivosti i ekonomskom razvoju svih ruralnih područja.

Hose (Jose) Luis Espi, DG AGRI, je dodao da su inovacije i inovativni pristup poljoprivredi ključ razvoja ruralnog prostora EU te da u tom pogledu inovacije manjih kapaciteta za decentralizovanu proizvodnju energije dobijaju novi značaj.


Tagovi

Evropski parlament Ruralni razvoj Rezidbeni ostaci Hose (Jose) Luis Espi Paolo de Kastro Bioenergjia


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.