Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbana poljoprivreda
  • 31.08.2021. 18:00
  • Poljska

Ne želi prodati zemlju investitorima: Žanje žitarice usred kompleksa zgrada

Poljoprivredni radovi poljskog farmera u neposrednoj blizini stambenih objekata privlače sve veću pozornost, a stanovnicima buka i prašina ne smetaju.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 387
  • 147
  • 0

Poljoprivredna mehanizacija se nekoliko puta godišnje može vidjeti i čuti u gradu Lublinu u Poljskoj i to u ulici Jantarowa. Tako stanovnici mogu gledati radove s balkona svojih zgrada jer se obradiva površina nalazi doslovno ispod njihovih prozora, piše bankier.pl. Međutim, njima oni ne smetaju već oduševljeno i iz prve ruke gledaju na koji se način uzgaja hrana.

O ovome su pisali i razni svjetski mediji koji već godinama izvještavaju o poljoprivredniku Januszu Wydri koji ne želi prodati svoju zemlju unatoč rastu cijena uslijed izgradnje stambenih zgrada. 

Ovaj ratar obrađuje zemlju koja pripada njegovom puncu. Građevinari su oko njega izgradili zgrade misleći da će kompleks upotpuniti s još stambenih kvadrata na zemljištu u vlasništvu ovog poljoprivrednika. No, Wydra i njegov punac ga već dugi niz godina ne žele prodati.

Nudili mu skoro duplu svotu novca

"Prije nekoliko godina ljudi su ovdje prodavali zemljište za najviše 400 poljskih zlota (oko 88 eura) po četvornom metru. Nama su nedavno nudili 700 zlota (oko 154 eura)", kazao je ovaj ratar za wyborcza.pl. Dodao je da će za sada ta površina ostati u obiteljskom vlasništvu i u sklopu gospodarstva.

Urbana sjetva (Foto: Facebook/Antoni Orzech)

Kao i u ostalim zemljama, i u Poljskoj se poljoprivredno područje značajno smanjuje dok cijene najma i kupnje naglo rastu. Kako piše agrarheute, glavni razlozi su izgradnja stambenih objekata, infrastrukturni projekti, komercijalizacija te korištenje područja za energiju vjetra i sunca.

Lov investitora na preostali prostor se nastavlja, a cijene rastu sve brže. Iz tog razloga žetva žitarica između visokih stambenih zgrada u Lublinu posljednjih godina privlači sve veću pozornost. Sredinom kolovoza zob je ondje vršio kombajn, a buka i prašina stanovnicima nije smetala. "Do sada nije bilo negativnih komentara", otkrio je Wydra.

No, glavno pitanje koje si postavljaju mještani je do kada će ovaj poljoprivrednik izdržati? Jer građevinske tvrtke i dalje vrebaju. Međutim, on je ustrajan u svojoj odluci jer ta površina obuhvaća četvrtinu ukupne koju obrađuje i stoga ju ne želi prodati već nastaviti živjeti od agrara.

Pogledajte kako je izgledala žetva u urbanoj sredini:


Tagovi

Janusz Wydra Poljska Zemljište Prodaja Urbana žetva Urbana poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete