Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 21.10.2021. 10:00

Ne pamti se skuplja jesenja sjetva- cijene đubriva veće i do 400 odsto!

Sjetva koja je u toku, najskuplja je u istoriji poljoprivredne proizvodnje na našim prostorima, a uslijed drastično skoka cijena, ratari su u dilemi šta dalje da rade. 

Foto: Julijana Kuzmić
  • 706
  • 179
  • 0

Na domaćim oranicama polako se obavlja jesenja sjetva, a koju bi, prema procjenama poljoprivrednih proizvođača, mogle ozbiljno ugroziti izuzetno visoke cijene repromaterijala, prije svega za mineralno đubrivo

Naime, u toku posljednjih par mjeseci, poskupljenje pomenutog proizvoda je išlo čak i do 400 odsto, kako pišu Nezavisne.

Iz Saveza poljoprivrednih proizvođača RS smatraju da je sjetva koja je upravo u toku, najskuplja u istoriji poljoprivredne proizvodnje na našim prostorima, a uslijed drastičnog skoka cijena, ratari u BiH su u dilemi šta dalje da rade. 

Sjemenska pšenica ide i do 1.300 KM/t

"Većina proizvođača mišljenja je da će površine koje budu odlučili da zasiju ove jeseni, to odraditi sa smanjenom količinom mineralnog hranjiva, a što će se automatski odraziti i na visinu prinosa", upozorio je Stojan Marinković, predsjednik Saveza. 

Takođe podsjeća da su najavljena i poskupljenja hemijskih preparata za zaštitu, kao i sjemena. Kako kaže, u 2020. godini cijene mineralnih gnojiva kretale su se u opsegu od 500 do 700 KM, po jednoj toni (u zavisnosti od proizvođača) dok im je sada vrijednost od 1.200 do 2.500 KM/t. 

"Iako su cijene izuzetno visoke, imamo problema i sa nestašicom i sa smanjenom proizvodnjom", napomenuo je Marinković, dodajući da je proizvođač "Kutina" iz Hrvatske, koji je najzastupljeniji kod naših ratara, prestao trenutno sa proizvodnjom. 

Predsjednik saveza ističe da su i cijene ozimih žitarica "skočile" pa tako sada sjemenska pšenica košta od 1.000 do 1.300 KM za jednu tonu, što je, komentariše, u poređenju sa prošlom godinom povećanje i do 30 procenata. 

Koji je pravi razlog poskupljenja đubriva?

U Regionalnom udruženju poljoprivrednika Semberije i Majevice potvrđuju da je jesenja sjetva uveliko u toku, ali i da se poljoprivrednici nalaze u dosta teškoj situaciji.

"Nema razloga za ovoliko poskupljenje đubriva. Svi se pozivaju na više cijene goriva, ali to poskupljenje nije toliko da bi i vještačko đubrivo otišlo za više od 400 odsto u odnosu na lani", ukazuje Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja. On isto vjeruje da su farmeri u problemu zato što i dalje rastu cijene repromaterijala, a nije poznato do kada će to trajati. 

Skuplji repromaterijal natjerao ratare da se zapitaju šta će sijati i koliko

Nedavno smo pisali, kako osim poskupljenja, probleme prave i insekti i to najviše povrtlarima i voćarima. 

"Morali su imati veći broj hemijskih tretmana kako bi suzbili štetočine, a nekim usjevima zbog same upotrebe nije prihvatljiva hemijska zaštita, tako da je došlo do oštećenja proizvoda. Bilo je velikih šteta", upozorio je Marinković


Tagovi

Jesenja sjetva Ozime žitarice Sjemenska pšenica Poskupljenje Cijene đubriva Repromaterijal Više cijene Mineralna đubriva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕