Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljke boli
  • 18.09.2018. 20:15

Naučno dokazano: Biljke boli rezanje, grickanje, čupanje

Biljke nemaju nervni sistem, ali snimci koje su snimili naučnici, pokazuju da i "povređene" biljke imaju sopstvenu verziju borbe ili bega kada ih neko napadne.

Foto: YouTube/Screenshoot
  • 458
  • 22
  • 0

Studija sa Univerziteta Viskonskin-Medison, objavljena 14. septembra u časopisu Science, otkrila je da kada režemo, kidamo biljku, ona oslobađa signale, koji su slični reakciji boli koju ispoljava čovek ili životinja.  Naime, kada je čovek povređen, čulne stanice u našem telu signaliziraju nervnom sistemu da otpusti neurotransmiterske glutamate što podstiče naš mozak da oslobodi adrenalin, koji poziva na otpor, borbu ili beg. 

Biljka svojim telom vrlo brzo reaguje

Biljke nemaju nervni sistem, ali snimci koje su snimili naučnici koji stoje iza ove studije, pokazuju da i "povrešene" biljke imaju sopstvenu verziju borbe ili bega kada ih neko napadne, piše AllThatsInteresting. Iako nemaju nervni sistem, nemaju ni neurotransmitere, ali još uvek imaju glutamat. U videu, koji možete da pogledate ispod članka, gusenica napada biljku koja oslobađa glutamat na mestu ugriza, što aktivira talas kalcijuma koji prolazi kroz celo telo biljke, a potom aktivira biljku da otpusti sosptveni hormon stresa. 

Ovaj zapanjujući video prvi put pokazuje kako biljka svojim telom vrlo brzo reaguje. Prema saopštenju Univerziteta, biljci su potrebna manje od dva minuta da signal dođe do svih njenih delova, krećući se brzinom od oko jednog milimetra u sekundi. 

Protein koji svetli oko kalcijuma koji biljka otpušta

Kao što znamo, ovo nije prvo takvo istraživanje. Već godinama postoji svesnost o reakciji biljke na ono što je ugrožava, ali i međusobnu komunikaciji između biljaka, a jedno takvo, višegodišnje istraživanje, objavljeno je u popularnoj knjizi Tajni život drveća, čiji je autor Piter Vohleben (Peter Wohlleben). Međutim, ovo istraživanje, koje je sproveo američki univerzitet, prvi put je vizuelno uhvatilo taj fenomen reakcije same biljke. 

Da bi mogli videti šta se događa unutar biljke kada je "napadnuta", naučnici su ih genetički modifikovali kako bi dobili protein koji svetli oko kalcijuma koji biljka otpušta. To im je omogućilo da vide talas kalcijuma, koji je prostrujao nakon što je biljka bila povređena. 

Istraživači su koristili ugrize gusenice, makaze za rezanje i lomljenje biljke, kako bi ih podstakli na reakciju koja opet služi odbrani od štetočina i slično. Naime, pojedina stabla, nakon što ih napadnu štetočine, ne samo da upozoravaju druge pripadnike svoje vrste, nego i sami počnu otpuštati materije koje tada odbijaju štetočine. 

Biljke šalju signale kad ih napadnu predatori

Za razliku od ljudi i životinja, biljke kada su ugrožene, ne mogu reći - ok, ja ovo neću trpeti, i otići. U svakom slučaju, idući put kada budete jeli salatu, pokušajte ne razmišljati o svim tim glutamatima koje su biljke ispustile nakon što su "povređene". 


Tagovi

Biljke boli Istraživanje Neurotransmiteri Tajni život drveća Signal Kalcijum Hormon stresa


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.