Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ostanak na selu
  • 01.04.2021. 12:10

Nadležni planiraju useljavati mlade u napuštene kuće, je li to zaista održivo?

Upitno je da li vlada isti interes kod mladih za ovaj projekat, pogotovo nakon činjenice da ih nadležni planiraju useljavati u kuće koje su već jednom bile naseljavane ?!

Foto: Depositphotos/kyolshin (ilustracija)
  • 212
  • 128
  • 0

Iako je prvobitno bilo riječi da će Vlada Republike Srpske graditi stambene objekte za mlade bračne parove, kao i za samohrane roditelje u seoskim sredinama, ipak neće doći do toga. Tačnije, umjesto ranije ideje koja je podrazumijevala nove, nadležni sada planiraju kupovinu napuštenih kuća i stanova, a ne izgradnju drugih, navodi se u Ministarstvu poljoprivrede RS. 

Ovo je i potvrdio prije dva dana u Narodnoj skupštini RS, predsjednik Vlade, Radovan Višković. Kako piše Capital.ba, Višković je izrazio žaljenje uslijed činjenice da kod nas postoji izuzetno velik broj objekata prazan, ali i da je to takođe jedna od mogućnosti koju razmatraju. 

Koliko su mladi zainteresovani za ovu ideju ?

"Nisam oduševljen ovom idejom, ipak naročito u ruralnim područjima ima relativno dobrih stambenih jedinica koje nisu iskorištene i u kojima niko ne živi", rekao je ovaj čelnik, dodajući da bi potencijalno rješenje moglo da bude da se otkupe ti objekti za sve one koji su zainteresovani da ostanu na selu i imaju svoje poljoprivredno gazdinstvo, naročito ako se ono nalazi u blizini njihove okućnice ili imanja. 

Pomenuti projekat najvila je još u septembru prošle godine ministrica porodice, sporta i omladine, Sonja Davidović. Cilj koji se želi postići je, kako kaže, da se mladi zadrže na našem selu. 

Odobreni poticaji za razvoj konkurentnosti seoskih sredina

Nakon toga, Davidović je obećala raspisivanje Javnog poziva u mjesecu oktobru, ali do toga tada nije došlo. Početkom godine istakla je kako je zainteresovanost za projekat velika, ali je ipak dodala i kako se on odgađa uslijed nepredviđenih okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa.

Sada je upitno da li vlada isti interes kod mladih ljudi za ovo, pogotovo nakon činjenice da ih nadležni planiraju useljavati u kuće koje su već jednom bile naseljavane, a ne u one u kojima bi oni bili prvi stanari !?


Tagovi

Seoska sredina Ostanak na selu Napuštene kuće Radovan Višković Sonja Davidović Poljoprivredno gazdinstvo Stambeni objekti


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.