Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogledna polja
  • 05.06.2015. 15:30

Na oglednom poligonu 80 vrsta jagodičastog voća

Na ogledom polju Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu zasađeno je oko 80 vrsta jagodičastog voća.

Foto: depositphotos.com
  • 223
  • 11
  • 0

Zahvaljujući Programu razvoja tržišne poljoprivrede FARMA, ogledno polje Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u proteklih pet godina slovi kao naučno-istraživački kompleks, a impresivna je inoformacija da je na njemu zasaćeno oko 80 vrsta jagodičastog voća.

Uzgoj jagodičastog voća karakterističan je za BiH pa stoga ne čudi što se ovaj centar, jedini u Evropi ove vrste, nalazi baš u srcu BiH. Ovdje se mogu pronaći brojene vrste maline, kupine, borovnice, ali i mnogih drugih jagodičastih vrsta, a stručnjaci smatraju da je ovo najveći korak u razvoju voćarstva u ovoj zemlji.

Predstavljeni rezultati petogodišnjeg rada

Prema pisanju portala biznis.ba, ogledno polje u Butmiru jučer, 04.06.2015. godine, obišla je direktorica za međunarodni razvoj pri ambasadi Kraljevine Švedske, Marie Bergstrom i tom prilikom izrazila svoje zadovoljstvo viđenim. Predstavljeni su joj rezultati petogodišnjeg rada, a direktor oglednog poligona u Butmiru, Adnan Maličević, iskoristio je priliku da napomene kako taj centar, iako postiže zapažene rezultate, nije zvaničan već djeluje kao rezulatt suradnje FARMA projekta i Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta.

Bilo je mjesta i kritikama

Maličević je podsjetio i na same početke 2010. godine, kada su imali samo pet novih sorti, dok danas raspolažu sa 80 novih sorti. Posebo je ponosan na dobivanje 11 patentiranih kultivara maline. No, unatoč dobrom projektu, bilo je prostora i za kritike jer naravno, uvijek postoji i prostor za poboljšanje.

Kao problem Maličević je istaknuo nepostojanje sortne liste, a na tu se temu osvrnuo i direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu, Omer Kurtović koji je podsjetio da je Federacija imala sortnu komisiju, no ona je, zbog ideje da se napravi jedinstvena sortna lista na razini države ukinuta. Problem je što Republika Srpska nije dala odobrenje, već sada radi svoju sortnu listu pa sada zapravo ne postoji komisija koja bi verificirala rezultate novih sorti.

Foto: depositphotos.com; anjjanhetman


Tagovi

Omer Kurtović Sortna lista Adnan Maličević Marie Bergstrom Borovnice Maline Kupine Jagodičaste vrste FARMA Omer Kurtovć