Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnologija
  • 03.01.2016. 08:30

Na najvećoj farmi salate radit će samo roboti!

Na japanskoj urbanoj farmi roboti će proizvoditi 10 milijuna glavica salate godišnje, a proizvodnja ne ovisi o vremenskim uvjetima!

Foto: spread.com.jp
  • 101
  • 6
  • 0

Zatvoreni sustavi uzgoja, futurističke i besprijekorne high-tech farme već dugo se smatraju kao vrlo moguća budućnost poljoprivredne proizvodnje. Ovakvi sustavi koji imaju minimalan utjecaj na okoliš mogu biti upotrijebljeni u proizvodnji velike količine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, osobito kod brzo rastućih kultura, kao što je salata.

U svijetu je predstavljena najnovija farma takvoga tipa, s jednom osobinom - upravljana je potpuno od strane robota!

Japanska tvornica povrća

Farme u zatvorenim prostorima, koje su često smještene u nekorištenim urbanim prostorima, više su nalik kemiijskom laboratoriju nego tipičnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Umjesto zemlje i blata, ovakve farme koriste najčešće hidroponske ili aeroponske sustave, koji koriste samo vodu i u njoj otopljene hranjive tvari, koji se dovode direktno do golog korijena. Umjesto sunčevog svjetla na ovakvim se farmama koriste LED svjetla, a mnoge od njih za svoj rad koriste obnovljive izvore energije. Stoga, na ovakvim farmama nećete zaprljati ruke!

Jedna od najnovijih primjeraka ovakve farme dolazi iz Japana i to iz poduzeća Spread, koje je cijeli koncept zatvorenih farmi odlučio pomaknuti korak unaprijed. Ovo poduzeće koje već sada vodi nekoliko ovakvih farmi, u 2017. godini planira otvoriti golemu farmu, tzv. tvornicu povrća u blizini grada Kyota, javlja magazin Modern Farmer.

10 milijuna glavica salate godišnje

Proizvodnja će na farmi biti fokusirana na uzgoju salate, a smatra se da će godišnje proizvesti 10 milijuna glavica salate, što je čak tri puta više od dosadašnje najveće Spread-ove farme. A za ovu golemu proizvodnju farma neće zahtijevati ljudsku snagu!

Cijelim proizvodnim procesom trebali bi upravljati roboti, koji će obavljati sve potrebne radnje - od sadnje, presađivanja i berbe. Trenutno još uvijek pokušavaju naći najbolji način kojim će roboti pravilno utvrditi faze klijanja i pravo vrijeme za presađivanje, ali očekuje se da će i taj problem uskoro biti riješen. Farma je već sada opremljena sustavima koji mogu pratiti rast i razvoj, raditi provjeru vlažnosti i temperature te prilagođavati količinu svjetla i nutrijenata.

Proizvodnja hrane jednim pritiskom gumba

Budućnost bi na ovoj farmi uskoro mogla postati sadašnjost - hranu ćemo proizvoditi samo jednim pritiskom gumba.

Prema informacijama magazina Wall Street Journal salata iz ove proizvodnje u trgovinama će se prodavati po istoj cijeni kao i konvencionalna salata, no nakon nekog vremena se očekuje smanjenje cijene. Važno je također spomenuti da ovaj koncept uzgoja ne ovisi o vremenskim uvjetima, a moguće ga je provoditi u prostorima mnogo manjim od konvencionalnih poljoprivrednih gospodarstava.

Foto: spread.com.jp


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja povrća Spread Roboti Poljoprivredna proizvodnja Budućnost Salata Proizvodnja salate


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete