Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška poljoprivrednicima
  • 06.11.2022. 15:00

Mentalno zdravlje poljoprivrednika je ugroženo - pokrenuta inicijativa za podršku

Ekonomski problemi su glavni uzrok samoubistava poljoprivrednika. Da li će subvenicije EU biti socijalno uslovljene?

Foto: Depositphotos/stockbusters
  • 116
  • 35
  • 0

Pritisci na poljoprivrednike su sve veći, posebno sada kada su poskupjeli svi inputi, proizvodnja je upitna, zbog čega je na udaru njihovo mentalno zdravlje. Stoga su članovi Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta AGRI pokrenuli inicijativu za podršku mentalnom zdravlju farmera u EU, izvještava Euractiv.

Direktor Međunarodnog centra za napredne agronomske studije CIHEAM, Alun Jones, se pozvao na nedavni izvještaj o zdravlju i sigurnosti poljoprivrednog sektora i upozorio članove EP-a tokom sastanka 25. oktobra da je riječ o profesiji pod velikim pritiskom. Naveo je da nepotpuni podaci iz zemalja članica EU skrivaju puni obim problema.

"Realnost sektora je da naši farmeri naporno rade kako bi proizveli našu hranu i vrlo često izlažu svoje živote riziku."

Najveća stopa samoubistava

Izvještaj je naručila Evropska agencija za sigurnost i zdravlje na radu EU-OSHA. Upravo se, takozvano, psihološko blagostanje (termin koji se koristi kod zaštite na radu, op.ur.) poljoprivrednika smatra najugroženijim jer su pod uticajem kombinacije faktora stresa, uključujući klimatske promjene, birokratiju i izolaciju.

Jones je upozorio da je među njima najveća stopa samoubistava. U Francuskoj je ona u poljoprivrednim zajednicama 20 posto veća nego u nacionalnom prosjeku.

Nije lako nositi se s tvornicom na otvorenom (Foto: Depositphotos/VBaleha)

Zastupnici Parlamenta su izrazili zabrinutost i naglasili da im se mora osigurati pomoć, a dio je ukazao na glavnu ulogu koju igraju javne politike u rješavanju ovog pitanja.

Poslanik Martin Häusling istakao je da 80 posto javne pomoći iz ZPP-a ide za tek 20 posto poljoprivrednika. Pozvao je na preraspodjelu sredstava kako bi se smanjio pritisak na manje farmere.

"Glavni uzrok samoubistava su ekonomski problemi", rekao je i dodao da zato treba razmisliti o načinu na koji se obavlja raspodjela finansijske pomoći kako bi svi mogli imati dostojanstven život.

Subvencije društveno uslovljene?

Mehanizam koji bi mogao pomoći je društvena uslovljenost. To bi značilo da će subvencije ZPP-a bile usmjerene poljoprivrednicima koji poštuju standarde rada i zapošljavanja.

Amandmane na oblik ZPP-a nakon 2020. izglasao je Evropski parlament, a uključivali su obavezna upućivanja na društvenu uslovljenost, što se pokazalo spornim među državama članicama jer se smatra dodatnim oblikom birokratije. 

Margaret Bateson, šefica odjela za društvenu održivost u DG AGRI, napomenula je da su se samo četiri zemlje članice, Austrija, Francuska, Luksemburg i Italija, već odlučile za implementaciju do 2023. godine. Španija i Portugal su primjenu prolongirale do 2024. godine.


Tagovi

Mentalno zdravlje Poljoprivrednici Evropski parlament Samoubistva Društveno uslovljene subvencije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete