Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 27.04.2022. 16:30
  • Zlatiborski okrug, Čajetina

Mašinski prsten u Čajetini na usluzi poljoprivrednicima

Opština Čajetina je prošle godine izdvojila 50 miliona dinara za stvaranje takozvanog Mašinskog prstena, a uskoro će otvoriti Agrobiznis centar.

Foto: Depositphotoss/petrkurgan (ilustracija)
  • 260
  • 24
  • 1

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović kaže da je u okviru programa Mašinski prsten nabavljena kompletna mehanizacija za obradu poljoprivrednog zemljišta koja će biti dostupna svim poljoprivrednicima na teritoriji opštine Čajetina po pristupačnim uslovima.

Gotovo deset godina u opštini Čajetina radi se na projektu koji se odnosi na razvoj poljoprivrede i stočarstva u ovom kraju, te stoga se osniva Agrobiznis centar, što će sigurno imati višestruk značaj. Ovaj centar biće i regionalnog karaktera.

"Trudimo se da zaštitimo geografsko područje i sačuvamo male proizvođače koji žive i rade na ovim prostorima. Jedini način da ih motivišemo da ostanu i da što lakše dođu do svog proizvoda i tržišta, jeste upravo ova modernija varijanta zemljoradničkih zadruga.

Planiramo da udružimo naše poljoprivrednike po principu akcionarskih društava, u kojima bi u prvom momentu Opština bila većinski vlasnik, a kasnije bi polako prepuštala većinski deo akcija samim proizvođačima", rekao je Stamatović.

"Poljoprivrednik treba da bude gospodin"

On kaže da su svesni da je na početku potrebno da se opština ozbiljnije uključi i da se više radi na tome da ovaj način organizovanja poljoprivredne proizvodnje i stočarstva približi seljaku.

"Važno je da ih motivišemo da se udruže, jer samo na tako mogu lakše da žive, da se lakše organizuju. Naš poljoprivrednik treba da bude gospodin, a ne kao do sada da radi od jutra do sutra, da nema godišnji odmor, pa čak ni pauzu.

Uz ovakvu našu podršku bili bi bolje organizovani, te bi i lakše proizvodili. Važna je i zaštita geografskog porekla proizvoda čime bi i kontrolisali proizvode, od njive, do trpeze", napominje predsednik opštine Čajetina i dodaje da je zamisao da se organizuje organska proizvodnja, zaštite proizvodi, jer ovo područje nije zagađeno.

Naš poljoprivrednik treba da bude gospodin, kaže Stamatović (foto: Z. Gligorijević)

Na ovu ideju su došli posle studijskih putovanja u inostranstvu.

"Pratili smo pozitivna iskustva ekonomski razvijenih zemalja sa kojima sarađujemo duži niz godina. Bili smo na studijskim putovanjima kod njih, videli kako se oni organizuju i shvatili da je mnogo pametnije da mi uložimo u mehanizaciju, da je održavamo, registrujemo. Sve troškove u tom smislu preuzela bi lokalna samouprava ili država."

Stamatović ističe da je ovo primer gde će subvencionisati poljoprivrednike i davati mašine na uslužno korišćenje "po veoma povoljnim cenama".

Na usluzi i okolnim mestima

Кada kaže da je projekat regionalnog karaktera, to podrazumeva da će i proizvođači iz okolnih mesta moći da koriste pomenutu mehanizaciju pod povoljnim uslovima utvrđenim od strane stručnih službi.

Direktor "Zlatiborskog eko agrara" Marko Marić kaže da osnivanje Agrotehničkog centra opštine Čajetina pokazuje iskrenu nameru i ozbiljno opredeljenje da se podrži razvoj poljoprivrede na svojoj teritoriji.

Ideja koja je primenjiva na lokalno i nacionalnom nivou

"Кoncept ima vrlo ozbiljnu naučnu potporu, pa je izbor mašina nabavljanih u okviru Agrotehničkog centra sproveden na osnovu potreba naših poljoprivrednika i konfiguracije tla. Кada je reč o iznajmljivanju mašina za poljoprivrednike cene će biti povlašćene. U prilog tome je i podatak da smo mi preporučenu cenu mehanizatora koji se bave ovim poslom, značajnije subvencionisali sa 30 do 40 odsto", kaže Marić i dodaje da imamo 25 usluga koje potpuno pokrivaju sve poljoprivredne delatnosti u ovom kraju.

"Ideja je da počnemo lokalno, kod nas, ali model je primenjiv i regionalno, kao i na nacionalnom nivou."


Tagovi

Milan Stamatović Agrobiznis centar Zemljoradnička zadruga Geografsko poreklo Marko Marić Mašinski prsten


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta