Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska tržnica
  • 24.05.2017. 09:50

Mađari kupuju hrvatsko u srcu Budimpešte

Tržnica u Budimpešti tri dana u znaku hrvatskih proizvoda!

  • 4.600
  • 225
  • 0

Trodnevna manifestacija Hrvatska tržnica otvorena je 23. svibnja na najljepšoj tržnici Europe Nagyvásásrcsarnok u Budimpešti, gdje se potencijalnim mađarskim turistima predstavila hrvatska kultura i gastronomija, kao i turistička ponuda hrvatskih destinacija.

"Ovu promotivno-prodajnu akciju hrvatskih proizvoda pokrenuli su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica u Mađarskoj i Hrvatska gospodarska komora, s ciljem promocije hrvatskih proizvoda i Hrvatske kao turističke destinacije" ističu iz Hrvatske gospodarske komore.

Mađarska ulaže u Hrvatsku

"Domaći proizvod mora postati ključ prepoznatljivosti hrvatskoga turizma. Ovaj projekt odlično se nadovezuje na akciju Kupujmo hrvatsko, koja ovime prelazi nacionalne okvire i promovira Hrvatsku kao zemlju kvalitete. Svoje je vrhunske kvalitetne proizvode predstavilo tridesetak tvrtki, među kojima posebno ističemo nositelje znakova kvalitete Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta", rekao je potpredsjednik HGK Josip Zaher naglasivši kako HGK i ovim putem podupire internacionalizaciju poslovanja naših proizvođača na tržištu od 10 milijuna ljudi. Uz to, Mađarska je s 2,2 milijarde eura na petom mjestu po ulaganju u RH u zadnjih 15-ak godina.

Mađarska je na petom mjestu po ulaganju u RH u zadnjih 15-ak godina!

Porast dolazaka mađarskih turista u Hrvatsku

Zaher je dodao i da ga posebno raduje porast dolazaka mađarskih turista u Hrvatsku. "U 2016. godini, zabilježeno je povećanje od 11,57%, dok su noćenja mađarskih turista u istoj godini povećana za 11,54% u odnosu na 2015.. Stoga, vjerujemo da ćemo ovom manifestacijom potaknuti mađarske turiste da u Hrvatsku dolaze u još većem broju", kazao je Zaher.

"Hrvatska je lani zabilježila 2,7 milijuna noćenja mađarskih turista, a već u prvih pet mjeseci ove godine bilježi njihov rast 45 do 50%. Mađari putuju sve više, njih 20% izvan Mađarske, te je i te kako važno da onima koji dolaze u Hrvatsku prezentiramo jednu zaokruženu turističku priču o lokalnoj i regionalnoj ponudi, svom bogatstvu i zanimljivostima koje im možemo ponuditi", istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli dodavši kako vjeruje da će se ovakvo zajedničko predstavljanje na našim emitivnim tržištima nastaviti i u budućnosti.

Hrvatska je lani zabilježila 2,7 milijuna noćenja mađarskih turista

Povećan izvoz u Mađarsku

"Ovo je manifestacija koja promovira Republiku Hrvatsku i naše turističke potencijale, ali prije svega i prehrambenu ponudu. Iznimno mi je drago što u zadnjih nekoliko godina imamo povećan izvoz u Republiku Mađarsku. Ujedno, ovo je prava prilika da dodatno promoviramo svoje proizvode i turističku ponudu", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dodajući kako Hrvatska ima veliki potencijal u proizvodnji hrane i da ga moramo još više iskoristiti kako bismo je pretvorili u zemlju koja će proizvoditi dovoljno hrane, ne samo za svoje stanovništvo, već i za izvoz.

Hrvatski proizvođači na mađarskoj tržnici

Državni ministar za kulturnu i znanstvenu diplomaciju István ĺjgyártó kazao je da mu je izuzetna čast u ime Mađarske vlade pozdraviti goste iz Hrvatske.

Zajednička prošlost , ali i budućnost

"Nalazimo se na početku nove turističke sezone. Iz godine u godinu Mađarsku posjećuje sve veći broj turista.Između Mađara i Hrvata, postoji veliki broj poveznica i u okviru toga istaknutu ulogu igraju turizam i poljoprivreda. I još jednu stvar želim naglasiti,a to je zajednička prošlost naših dviju zemalja", rekao je ĺjgyártó.

Na manifestaciji sudjeluju Turističke zajednice Zadarske, Šibensko-kninske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske, Istarske i Primorsko-goranske županije te Turističke zajednice Grada Zagreba, Dubrovnika i Biograda. Svoje proizvode za degustaciju i prodaju predstavilo je 30 hrvatskih proizvođača - predstavnika četiriju klastera i to onih iz Dalmacije, Istre i Kvarnera, Slavonije i Središnje Hrvatske.

Proizvodi jadranskoh kamenjara

"Drago mi je što imam priliku predstaviti svoje proizvode na ovoj predivnoj tržnici u Budimpešti. Ovo su sve prirodni proizvodi jadranskog kamenjara koji pridonose ljepoti, ali i zdravlju. na sam što sudjelujem na ovom sajmu kako bi pokazala Mađarima čime se bavimo", kazala je vlasnica istoimenog OPG-a iz Pelješca, Nedjeljka Jurin.

Hrvatska tržnica

"Dobar i kvalitetan proizvod uvijek se može prodati, jedino je teško protiv nelojalne konkurencije. Nikada ne radimo velike količine ako ne možemo iskoristiti cijelu životinju, tako da smo zasad uglavnom orijentirani na lokalno tržište. No smatramo da s našim suhomesnatim proizvodima od junetine i svinjetine iz vlastitog uzgoja, dimljenim na otvorenom ložištu, koje radimo isključivo po domaćim recepturama, itekako imamo šanse za osvajanje čitave Hrvatske i šire", rekao je Bojan Bođirković iz istoimenog obrta iz Borova.

Doručak s hrvatskih farmi

Uz prigodni kulturni program turističkih zajednica te različite kulinarske prezentacije, ministar turizma Cappelli, ministar poljoprivrede Tolušić i potpredsjednik HGK Josip Zaher svojim su sudjelovanjem pokazali kako poljoprivreda, turizam i gospodarstvo moraju ići ruku pod ruku kada je riječ o promociji Hrvatske i njezinih prehrambenih proizvoda.

Drugog dana ove manifestacije, odnosno u srijedu 24. svibnja, u Budimpešti će se održati i Doručak s hrvatskih farmi na kojemu će se doručkovati prehrambeni proizvodi s oznakama kvalitete: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med iz Lijepe naše, te brašno i kruh s hrvatskih polja.

Podsjetimo, velikim Doručkom s hrvatskih farmi održanim u Zagrebu 13. svibnja ove godine, završila je višemjesečna informativna kampanja Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije po hrvatskim županijama, kojom su promovirani domaći proizvodi i poticana njihova potrošnja. U kampanji je sudjelovalo oko 500 poljoprivrednih proizvođača iz cijele Hrvatske.


Tagovi

Hrvatska tržnica Budimpešta Nagyvásásrcsarnok Nedjeljka Jurin Josip Zaher Gari Cappelli Tomislav Tolušić Bojan Bođirković István ĺjgyártó


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]