Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće EU
  • 14.09.2021. 07:30

Macron se zalaže za ukidanje pesticida: Farmeri će biti konkurentni uz nekoliko uvjeta

Za nešto manje od četiri mjeseca predsjedanje Vijećem EU preuzima Francuska čiji se predsjednik obećao zalagati za postupno ukidanje pesticida i uvoza proizvoda povezanih s krčenjem šuma.

Foto: Depositphotos/ikerby36.gmail.com
  • 58
  • 31
  • 0

U siječnju 2022. godine Francuska od Slovenije preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije. Kako je izjavio predsjednik te države, Emmanuel Macron na Svjetskom konzervacijskom kongresu u Marseilleu, oni će se zalagati za postupno ukidanje pesticida, piše euractiv.

Macron je naglasio važnost zaštite bioraznolikosti pozivajući na postupno ukidanje kemijskih sredstava za zaštitu bilja koje može uspjeti samo na europskoj razini.

Što se tiče nacionalne, obvezao se da će ih postupno ukinuti kao i uvoz proizvoda nastalih kao posljedica krčenja šuma. Međutim, priznao je da se promjene u njegovoj državi ne događaju dovoljno brzo kada je u pitanju upotreba pesticida, ali kaže da je pogrešno podcijeniti napore uložene ka tom cilju od strane tamošnjih poljoprivrednika.

Bitno je naći alternative

"Ukidanje ovisnosti o pesticidima zahtijeva izgradnju zajedničkog puta za zaštitu tla, ali i poljoprivrednih aktivnosti", dodao je Macron rekavši da treba povećati istraživanja i dati podršku poljoprivrednicima. Pojasnio je da će europski farmeri bez njih moći biti konkurentni kada se nađu alternative, stvore otporne sorte i modificirani živi organizmi.

Obećao je plan ulaganja za 2030. kao i pronalazak načina za bolju pomoć farmerima, a isto je obećao i kada je u pitanju uvoz povezan s krčenjem šuma. Tu je prvenstveno riječ o stočnoj hrani iz južnoameričkih zemalja.

Ministar poljoprivrede Julien Denormandie snažno je podržao Macronovu izjavu o vezama između poljoprivrede i očuvanja prirode podsjećajući na važnost zelenih standarda EU pri postizanju trgovinskih sporazuma s drugim regijama svijeta.

Također se pridružio predsjednikovu pozivu rekavši da će se prijeko potrebna tranzicija dogoditi brže ako u nju svi budu uključeni te da bi odgovornost morala biti kolektivna. "Za sada smo na raskršću", dodao je ministar.

Regenerativna poljoprivreda mogla bi smanjiti nestabilnosti u prehrambenom lancu?

Inače, ovaj je Kongres jedan u nizu događaja vezanih uz klimu koji će se održati ove jeseni uključujući UN-ov summit o hrani 23. rujna, UN-ovu konferenciju o bioraznolikosti poznatu kao COP15 u Kunmingu kao te COP26 koji je zakazan za početak studenoga u Glasgowu.


Tagovi

Vijeće EU Francuska Emmanuel Macron Pesticidi Ukidanje Alternative


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete