Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa
  • 22.04.2021. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Akmačići, Nova Varoš

Lopovi ukrali sadnice i treset sa plantaže borovnice kod Nove Varoši

Novovaroška policija lopova je otkrila u jednom selu kod Prijepolja, ali je vlasnicima vraćen tek manji deo ukradenog.

Foto: Željko Dulanović
  • 702
  • 71
  • 0

Iz zasada borovnica kod Nove Varoši lopovi su odneli sadnice i treset, a ovako, čini se, drsku krađu ne pamte ni najstariji. Policija je srećom brzo otkrila počinioce, ali meštani su i dalje na oprezu.

Na plantažu ograđenu žičanom mrežom u Akmačićima, lopovi su upali pod okriljem mraka. Probrali su 30 najboljih sadnica, i odneli deset vreća sa kiselim tresetom uvezenim iz Litvanije. Tresetom se zasipaju sadnice kako bi se spustila pH vrednost zemljištu i poboljšao kvalitet, a zapremina svake ukradene vreće je 300 litara. 

Učestale krađe

Poljoprivrednici iz ovog kraja često su na meti "kabadahija" i lopova. Dešavalo se i ranije da im kolju i kradu stoku sa paše i pršutu iz sušare, upadaju u njive, voćnjake, plastenike i vrtove, ali je ovo prvi put da počupaju i odnesu sadnice.

Lopovi zaklali bika i odneli meso, a vlasniku ostavili iznutrice

"Novovaroška policija je brzo reagovala i lopova otkrila u jednom selu kod Prijepolja, na oko 50 kilometara od Akmačića, ali smo uspeli da vratimo svega dve vreće treseta i desetak sadnica. Ostalo je uspeo da posadi i podeli prijateljima", kaže Mišo Kovačević, jedan od vlasnika i dodaje da s obzirom na veličinu vreća sa tresetom pretpostavljaju da je u krađu išao par večeri.

"Ko zna šta bi nam još sve odneo da komšije sa obližnjeg brda nisu primetile da se u zasadu nešto čudno dešava."

Na parceli od jednog hektara na padinama Zlatara, Kovačević i njegovi prijatelji Rajko-Lale Đenić i Vojo Ostojić pre četiri godine ortački su zasadili više od 2.400 sadnica borovnice. U novovaroškom kraju sve je više borovnjaka, a ovo je jedan od najvećih. Lane su u njemu ubrali oko dve tone borovnica, a pun rod im stiže idućeg leta.

"Borovnica ima razgranat koren, što lopovi očigledno nisu znali, pa su prilikom čupanja pokidali glavne žile. Zbog toga bi im se većina ukradenih sadnica verovatno vremenom osušila, pa smo i mi morali da bacimo ono što su vratili. A svaka bi ukradena sadnica ovog leta dala po tri, četiri kilograma roda", kaže Đenić.

Uložili više od 30.000 evra

Do pokradenog borovnjaka stiže se kroz četinarsku šumu, makadamskim drumom od škole u centru sela. Plantaža je podignuta na nenaseljenom delu, daleko od prvih kuća. Ovo je bezvodan kraj, pa meštani na "posnim" parcelama uglavnom seju krompir, heljdu, zob i ječam.

Optimalna nadmorska visina za podizanje zasada borovnice je 600 do 800 metara, a Kovačević, Đenić i Ostojić su svoju plantažu podigli na oko 1.000 metara. Kako na imanju nemaju izvor, vodu su doveli sa dva kilometra udaljenog vrela, i kada se podvuče crta, u borovnjak su do sada uložili više od 30.000 evra.

Lopovi su čupali sadnice i pokidali glavne žile

"Lopovi su poslednja u nizu neprilika koje nas prate, a od štete koju su pričinili više boli činjenica da je neko na ovaj način posegao za 'tuđom mukom'."

A neprilike za mlade voćare krenule su odmah nakon sadnje.

"Ovde je surova klima, zima traje i po šest meseci pa smo imali muke da sačuvamo mlade sadnice. Česti su i kasni mrazevi u vreme cvetanja, što nepovoljno utiče i na rod. Ali ušli smo u ovu priču i nema odustajanja", kaže naš sagovornik i dodaje da se borovnica se u Srbiji relativno od skora plantažno gaji i ima perspektivu, zbog čega očekuju da će "znoj i trud" jednog dana biti adekvatno nagrađeni.  


Tagovi

Uzgoj borovnice Krađa Sadnice Treset Mišo Kovačević Rajko Đenić Vojo Ostojić


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić