Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulturno naslijeđe
  • 01.12.2022. 16:00

Lipicaneri iz BiH na UNESCO-ovoj listi kulturnog naslijeđa

Primarna svrha uzgoja konja, temeljena na pomno dokumentiranom iskustvu i poznavanju evolucije pasmine, vezana je uz klasičnu dresuru i konjički sport

Foto: Depositphotos/scigelova
  • 128
  • 15
  • 0

Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa upisao je danas na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u BiH i još sedam zemalja. 

Nominaciju je prijavila Slovenija, u ime osam država koje održavaju ovu tradiciju, a pored nje to su: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunija, Austrija i Slovačka.

Zajedničke mjere zaštite

Slovenačko ministarstvo kulture, navodi kako je konj lipicaner vjekovima imao simboličnu ulogu u svih osam zemalja.

Lipicaneri su kulturno bogatsvo u poljoprivredi - elegantni i dobre ćudi

"Registracijom potvrđujemo snažnu kulturnu dimenziju koja se, između ostalog, očituje u bogatoj kulturnoj baštini i društvenim značenjima koja danas poprima uzgoj lipicanaca. Bliska saradnja zemalja će se naravno nastaviti i nakon registracije. Imamo obvezu provoditi zajedničke mjere zaštite ove nematerijalne baštine, na što smo se obvezali nominacijom", navela je Špela Spanžel, v.d. direktorice Uprave za kulturna dobra Slovenije.

Imaju jaku simboličku ulogu (Foto: Miljan Erbez)

Istakli su i širok spektar kulturnih i društvenih praksi, znanja i vještina, kao i usmene tradicije, proslava i konjičkog sporta u vezi s uzgojem lipicanera. Primarna svrha uzgoja konja, temeljena na pomno dokumentiranom iskustvu i poznavanju evolucije pasmine, vezana je uz klasičnu dresuru i konjički sport, s kojim se poistovjećuju sve zemlje sudionice. U nekima je proširen i na svakodnevni život seoskih zajednica u kojima je lipicanac bio radni konj.

Značajna uloga

Oni se pojavljuju na mnogim događanjima, svečanostima i proslavama te imaju jaku simboličku ulogu. Sve veća je i ona povezana s održivim turizmom i terapijom konjima. Važan aspekt svih navedenih aktivnosti je poseban odnos čovjeka i konja koji se temelji na povjerenju i u kojem se konj prepoznaje kao ravnopravan partner ili čak član porodice.

S konjima se radilo i od toga živjelo, danas je njihov uzgoj samo hobi

U ovom poduhvatu zajedno su učestvovali predstavnici državnih ergela, privatni uzgajivači, stručnjaci za nematerijalnu kulturnu baštinu, stručnjaci za kulturu, istraživači i lokalne zajednice. Na sjednici Komiteta koja je održana u glavnom gradu Maroka, Rabatu donijeta je i odluka da se na tu listu uvrsti i tradicija pčelarstva u Sloveniji.  

Na stranicama UNESCO-a pod tačkom 7.b.40 objavljeno je više informacija o nominaciji tradicije uzgoja lipicanaca. 


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Konj predstavlja životinju o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja, primitivnim... Više [+]

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Konj predstavlja životinju o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja, primitivnim... Više [+]

Tagovi

Lipicaner Lipicanac Konj UNESCO Kulturna baština Zaštita lipicanaca


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.