Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna škola
  • 28.07.2020. 10:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Letnja praksa za učenike poljoprivrednih škola, uprkos svim promenama

Ove godine, zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, potpuno se promenio i način rada u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika Valjevo. 

Foto: Lucija Bencarić (ilustracija)
  • 282
  • 9
  • 0

Ogledni i komercioonalni zasadi voća, proizvodnja žita, rasadnici povrća, ali i cveća, proizvodnja sokova, džemova, sira, kajmaka, botanička bašta i mini zoo vrt, ali i domaće životinje, sve je smešteno na oko 64 hektara površine školske ekonomije Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo o kojoj brinu učenici i profesori 365 dana u godini.

Pored teoretskog znanja koje dobijaju u modernim kabinetima, tokom čitave godine u zavisnosti od obrazovnog profila, stiču se i dragocena iskustva tokom stručne prakse. Cilj je da se isprati put od njive do trpeze jer sve ono što se proizvede tokom godine, koristi se za ishranu u učenika u Domu, ali se nudi i na tržištu. 

Umesto na raspust - u plastenik ili štalu

Najviše posla i to baš dok traje raspust, ima za učenike na smerovima poljoprivredni tehničar, tehničar hortikulture i rukovalac-mehaničar poljoprivredne tehnike, ali i za veterinarske tehničare. Žetveni radovi, orezivanje, branje, radovi oko stoke, samo su deo poslova koji obavljaju. I tako je bar bilo godinama u nazad. Ove godine, zbog epidemiološke situacije izazvane korona viirusom, potpuno se promenio i način rada u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika Valjevo. 

Epidemiološka situacija promenila je način rada u valjevskoj poljoprivrednoj školi (foto: Sanja Dovečer)

"Još kad je u martu uvedeno vanredno stanje, a za učenike obustavljena nastava, svi zaposleni radnici na školskoj ekonomiji, profesori praktične nastave i drugi profesori su priskakali u pomoć kad god je to bilo neophodno. Svi su shvatili koliko je značajno da se sačuvaju resursi, ne toliko proizvodnja. Da bi postojao neki obrazovni profil potrebno je da se omogući i praktičan rad, zbog čega smo se svih ovih godina trudili da bude veliki broj radionica gde učenici mogu da rade", kaže direktor škole Milan Gajić.  

Online nastava i za buduće poljoprivrednike

Kako bi se prilagodili postojećoj situaciji umesto praktične obuke koju su učenici do sada obavljali na školskoj ekonomiji, organizovana su predavanja na daljinu.

"Kao i svaka druga škola i mi smo imali online nastavu, naravno da je neuporedivo bolje kada je to u školi i kada se može to znanje praktično primeniti, ali poštujemo preporuke. Najveći deo učenika Poljoprivredne škole, pratio je online nastavu. Za nekoliko učenika koji nisu imali tehničkih uslova, materijal je štampan i dostavljan, a potom vraćan profesorima da ga pregledaju."

Praksa na otvorenom sa distancom

Stručna praksa tokom leta predviđena je za one koji će biti poljoprivredni tehničari ili su na smeru hortikulture, ali i za buduće veterinare i rukovaoce poljoprivrednom mehanizacijom.

"Mi i sada imamo određeni broj učenika koji se nalazi na profesionalnoj praksi u školi. To je uglavnom rad na otvorenom, poštuje se distanca. Poljoprivredni tehničari obavljaju berbe voća, povrća, tehničari hortikulture se brinu o botaničkoj bašti, parku, sadnji cveća, dok su veterinarski tehničari u objektima stočarstva i veterinarskoj ambulanti. Učenici sa smera rukovalac mašinskom mehanizacijom i prate ispravnost svih mašina zajedno sa profesorima i majstorima i staraju se da sva mehanizacija funkcioniše", navodi Gajić i dodaje da je za one učenike koji nisu sa teritorije grada i koji nemaju adekvatan prevoz da bi došli na praksu, organizovana online nastava.

Leti praksa i za rukovaoce poljoprivrednim mašinama

"Situacija je najsloženija kada su u pitanju životinje i ratarska proizvodnja gde je potrebno svakodnevno prisustvo i radnim danima i vikendom, jer i na državni i verski praznik morate biti tu. Stočarska proizvodnja se obavlja 365 dana u godini. Najveći teret sada podnose zaposleni u školi, a imamo i onih koji nisu imali dana odmora od 15. marta."

Sve što se radi na školskoj ekonomiji, učenike čeka i nakon škole

Godinama u nazad omogućena je kupovina ratarskih proizvoda koji su nastali na školskoj ekonomiji. Prema rečima direktora Gajić, sa time se nastavilo i ove godine, kupaca ima, a od ove godine napravljena su dva nova plastenika površine oko 600 kvadratnih metara.

"Od voća i povrća koje se ubere na školskoj ekonomiji jedan deo ide za prodaju, a jedan deo se prerađuje u školi, u pekari, mlekari, mesari i radionici za preradu voća i povrća. Valjevska poljoprivredna škola poseduje 64 ha poljoprivrednog zemljišta i praktično se sve finansira iz sopstvenih sredstava i od onoga što se na tržištu zaradi, kupuje se seme, đubrivo, gorivo, lekovi za životinje. Sve što se radi predstavlja u velikoj meri realan život i na taj način učenici mogu da sagledaju šta je to što ih čeka posle završene škole", napominje Gajić.

Još malo mesta za upis u avgustovskom roku

U prvu godinu u Poljoprivrednoj školi u Valjevu, upisano je 152 učenika, a ukupno je bilo 180 slobodnih mesta. U školi očekuju da će se u avgustovskom upisnom roku još neka mesta popuniti. 

"Poljoprivredna škola deli sudbinu grane na koju se naslanja, a poljoprivreda već duži niz godina nije atraktivna i ljudi se iz raznih razloga sve manje bave intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom. Škola ima takav plan i program da omogućava upis na više fakulteta. Učenici dobijaju dobro znanje iz prirodnih nauka, hemije, biologije, fizike, tako da veliki broj učenika upisuje razne više škole i fakultete posle završene Poljoprivrene škole. Treba imati u vidu, da u školi nisu smo učenici iz Valjeva, njih ima iz svih opština Kolubarskog okruga, ali i Mačvanskog okruga, dolaze ii z Bajne Bašte, Lazarevca, pa čak i Beograda".

Slabo interesovanje za Poljoprivredni fakultet

U školi ove godine nemaju podatke o broju učenika koji će nastavili školovanje na fakultetima jer praktično od marta ih nije bilo u školskim klupama. Prema podacima Ministarstva, ove godine, nakon prvog upisnog roka na fakultetima najviše mesta ostalo je na Poljoprivrednom.

Ponuda za poslovima u poljoprivredi postoji, ali uz preporuku?

Slobodnih mesta ima i za studiranje na teret budžeta, ali i za samofinansirajuće studente. Samo na smeru Prehrambena tehnologija ima još 200 slobodnih mesta, a naredni upisni rok je krajem avgusta i početkom septembra.  
 


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredna škola sa domom učenika Valjevo Školska ekonomija Veterinar tehničar Rukovalac poljoprivrednom mehanizacijom Online nastava Praksa Upis u školu Upis na fakultet Milan Gajić


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.