Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održivi Lego
  • 24.04.2019. 18:00

LEGO koristi šećernu trsku za izradu kockica

Biljke za biljke - tako su u LEGO kompaniji opisali svoje prve održive kockice. Kompanija je osmislila botaničke elemente kao što su drveće, lišće i grmlje proizvedene na biljnoj bazi iz šećerne trske.

Foto: Pixabay/mar_d
  • 89
  • 3
  • 0

LEGO je oduvek bio korak ispred svih. Ma šta korak, više koraka. Ta bezvremena igračka, omiljena je kako među najmlađom decom, malo starijom, a onda i među onima koji po godinama više nikako ne spadaju u tu kategoriju. 

Ovaj veliki danski kreator uvek ponovo oduševljava. Naime, LEGO je pokrenuo svoju prvu održivu kolekciju LEGO kockica napravljenih od šećerne trske

Biljke za biljke - tako su u LEGO kompaniji opisali svoje prve održive kockice. Kompanija je osmislila botaničke elemente kao što su drveće, lišće i grmlje proizvedene na biljnoj bazi iz šećerne trske. 

Ovaj potez samo je prva faza LEGO cilja da do 2030. godine u svojim osnovnim proizvodima, ali i ambalaži koristi samo održive materijale. 

U izradi ove vrste kockica, LEGO koristi plastični polietilen baziran na materijalu od šećerne trske, odnosno na etanolu. Potpredsednik LEGO Grupe za zaštitu okoline, Tim Bruks izjavio je da polietilen na biljnoj bazi poseduje ista svojstva kao i obični polietilen pa deca i roditelji neće primetiti razliku u izgledu i kvalitetu novih kockica. 

"U LEGO grupi želimo pozitivno uticati na svet oko nas i radimo na tome da napravimo sjajne igračke za decu koristeći održive materijale. Ovo je veliki prvi korak u našoj ambicioznoj predanosti da sve LEGO kockice napravimo od održivih materijala", rekao je Tim Bruks. 

Inače, LEGO Grupa udružila se sa WWF-om kako bi podržala i izazvala potražnju za plastikom koja se proizvodi na održiv način i pridružila se Savezu za bioplastične sirovine (BFA), inicijativi WWF-a, kako bi osigurala potpuno održivi izvor sirovina u industriji bioplastike. Biljna plastika koja se koristi za izradu botaničkih LEGO elemenata sertifikovana je od treće strane i sledi globalne standarde za odgovorno proizvedenu šećernu trsku.

Kompaniju LEGO osnovao je Ole Kirk Kristiansen, stolar iz Bilunda u Danskoj koji je 1932. godine počeo proizvoditi drvene igračke, a dve godine kasnije, svojoj kompaniji dao je ime Lego. Inače, Lego je skraćenica izvedena iz danskih reči Leg i Godt, što znači "lepo se igraj". Sve nakon toga je istorija. 

U videu ispod pogledajte prvu LEGO kolekciju napravljenu od šećerne trske. 


Tagovi

Biljna plastika Održivi LEGO Lego Plastični polietilen Tim Bruks Lego kockice


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃