Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevara
  • 14.04.2021. 07:30

Lažirao eko uzgoj stoke i zaradio 900 tisuća eura više nego što bi konvencionalnim

Šezdesetogodišnji farmer iz Njemačke sve je priznao sudu. Zbog utaje poreza uvjetna kazna nije moguća pa mora u zatvor.

Foto: Bigstock/budabar
  • 210
  • 33
  • 0

Prošlog je tjedna šezdesetogodišnji farmer iz Njemačke priznao na sudu da je svinje i goveda prodavao kao ekološki uzgojene, a godinama ih je hranio na konvencionalan način, javlja NDR

Njegova farma smještena je u okrugu Ludwigslust-Parchim, a okružni sud u Schweinu osudio ga je na dvije godine i sedam mjeseci zatvora zbog teške prijevare, krivotvorenja i "muljaže" sa subvencijama. Optuženik je varao od 2008. do 2015. godine, a procjenjuje se da je prodajom od oko 6.500 svinja iz eko uzgoja zaradio gotovo 900 tisuća eura više nego što bi to bilo moguće s konvencionalnim. Prema sucima, optuženom je nezakonito odobreno i oko 400 tisuća eura subvencija koje država daje eko proizvođačima.

Ovaj je stočar prijevaru prikrivao tako što je tijekom redovnih kontrola prikazivao krivotvorene otpremnice na kojima je pisalo da je stoka hranjene ekološkom hranom. Sudac je to ocijenio visokim kriminalom, a opomenuo je i inspektore koji su kod njega vršili provjere rekavši da su trebali primijetiti malverzacije jer su djelo amatera. 

Farmerovo priznanje ublažilo je učinak na kaznu, a čak su mu priznali zasluge za držanje životinja, kako je propisano u ekološkom načinu uzgoja.

Iako je obrana zahtijevala uvjetnu kaznu, to nije bilo moguće jer Savezni sud pravde (BGH) propisuje da utaja poreza veća od jednog milijuna eura ne dopušta takvu presudu. Kako navode mediji, ona još uvijek nije pravomoćna.


Tagovi

Njemačka Ekološki uzgoj Svinje Goveda Prijevara Subvencije


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]