Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambeni lanac
  • 16.07.2020. 07:30

Kyriakides: ZPP i ZRP ostaju ključni alati u prijelazu na održive prehrambene sustave

Ulaganje u inovacije i istraživanja će biti dio mnogih rješenja koje EU želi ponuditi kako bi podržala prijelaz na održiviji prehrambeni sustav, odnosno novu strategiju Od polja do vilice, izjavila je Stella Kyriakides.

Foto: JumpStory
  • 65
  • 6
  • 0

"Odlučnost Evropske unije da postane globalni lider u održivosti hrane glavna je obveza nove EU politike i treba se riješiti što prije", rekla je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, Stella Kyriakides u intervjuu za Euractiv

Dodala je i kako će ulaganje u inovacije i istraživanja biti dio mnogih rješenja koje EU želi ponuditi kako bi podržala prijelaz na održiviji prehrambeni sustav, odnosno novu strategiju Od polja do vilice (F2F). 

F2F puno više od popisa ciljeva

"Tokom cijelog rada na strategiji bilo je jasno da će se najviše vremena posvetiti zadanim ciljevima. Oni su razumljivi, opipljivi i mjerljivi, i jasan su znak naše razine ambicija.

Međutim, F2F predstavlja puno više od njih. On je mapa puta prema kojoj trebamo djelovati, a osim sigurnosti hrane, uključuje poboljšanje standarda dobrobiti životinja, jačanje sektora u ribarstvu širom Evrope te osvještavanje ljudi o otpadu i klimatskim promjenama", pojašnjava Kyriakides.

Na pitanje hoće li se odsad političari usredotočiti na konstruktivne aspekte strategije, odnosno na rješenja koja se nude proizvođačima hrane, povjerenica je rekla kako su već jasno određeni alati i sva rješenja koja će pružiti proizvođačima te pošto se strategija provodi na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, postat će dostupno još mnogo toga. 

Regenerativna poljoprivreda mogla bi smanjiti nestabilnosti u prehrambenom lancu?

"Naša zajednička poljoprivredna politika (ZPP) i zajednička ribarstvena politika (ZRP) ostat će ključni alati za podupiranje prijelaza na održive prehrambene sustave, istovremeno osiguravajući dostojan život poljoprivrednicima, ribarima i njihovim obiteljima", istaknula je. 

Otkrila je i kako su predložili da u okviru programa Horizon Europe potroše barem 10 milijardi evra na istraživanje i inovacije u sektoru poljoprivrede, akvakulture i proizvodnje hrane kako bi se poboljšale digitalne tehnologije. 

Promjene se neće dogoditi preko noći

Iako su se ranije u junu ministri žalili na rizik od asimetrije između novih visokih zahtjeva proizvođača EU i nižih održivih standarda uvezenih proizvoda, povjerenica tvrdi kako će se i ti srazmjeri poboljšati.

"Da bismo globalno podigli standarde održivosti, moramo surađivati s našim međunarodnim partnerima, na bilateralnim ili multilateralnim razinama, poput Ujedinjenih naroda i WTO-a. Uložit ćemo sve diplomatske napore na uspostavljanje saveza na međunarodnom polju kako bi se postigla konvergencija u globalni održivi prehrambeni sustav tako da poljoprivrednici iz EU-a ne budu u nepovoljnijem položaju u odnosu na proizvođače iz trećih zemalja", poručila je Stella. 

EU planira poboljšati održivost mljekarskog sektora

I sama je svjesna da se promjene neće dogoditi preko noći te da će samoj strategiji trebati čak i više godina da postane prihvaćena diljem Evrope. 

"Potpuno sam svjesna da će nekim sektorima, poput poljoprivrede i ribolova, trebati podrška kako bi se prilagodili novim zahtjevima i načinima rada. Međutim, jednako sam uvjerena da prijelaz na održivost i redizajn prehrambenih sustava donosi ekonomske mogućnosti za sve, a ne samo poljoprivrednike.

Imamo priliku izgraditi kvalitetne prehrambene sustave za budućnost, kao i podržati zeleni i održivi oporavak od Covid-19", zaključila je Kyriakides.


Tagovi

Stella Kyriakides Poljoprivredni lanac Od polja do vilice Ciljevi ZPP ZRP Proizvođači


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete