Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sutra protesti
  • 20.04.2022. 20:10
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sapna

Kulminira nezadovoljstvo poljoprivrednika - traktorima na ulice izlaze i u Sapni

Tvrde da su prisutne brojne neregularnosti te da više dugogodišnjih proizvođača nije dobilo ni litar goriva koje je odlukom Vlade Federacije BiH besplatno namijenjeno kao vid pomoći za proljetnu sjetvu

Foto: PM Živinice/Ilustracija
  • 252
  • 122
  • 0

Poljoprivredni proizvođači s područja Sapne najavili su protestno okupljanje za sutra, 21. aprila. Kako su potvrdili za Agroklub, desetine njih spremaju traktore kojima će ujutro proći centralnim ulicama u ovoj općini, a skup planiraju na mjestu gdje bude organizirana podjela goriva iz robnih rezervi.

Tvrde da su prisutne brojne neregularnosti te da više dugogodišnjih proizvođača nije dobilo ni litar goriva koje je odlukom Vlade Federacije BiH besplatno namijenjeno kao vid pomoći za proljetnu sjetvu, uslijed velikih poskupljenja. Radi se o dizel gorivu iz robnih rezervi koje se već nekoliko dana distribuira poljoprivrednicima širom FBiH.

"U općini znaju ko sije i ko su proizvođači, imaju sve podatke, međutim, jedni dobijaju gorivo, a drugima nema. Riješili smo da svoje nezadovoljstvo iskažemo na ulici", kaže Fedahija Hrnjić, poznati poljoprivrednik iz ovog kraja.

Brojne neregularnosti

Okupljanje je najavljeno od 8 do 8:30 sati u centru Sapne, odakle će traktorima proći pored zgrade općine do mjesta gdje se iz cisterni vrši podjela goriva.

"Ja sijem 12 ha kukuruza prošle i ove godine, nisam dobio litra nafte i nisam jedini slučaj. Zašto nam traže da prijavljujemo površine koje zasijavamo, ako nema ništa, imaju sve na uvid u Registru", dodaje naš sagovornik.

Nema kontrole

Iz općinskog budžeta kaže nisu dobili nikakvu pomoć za sjetvu. Lani je ovaj proizvođač, za 120 posijanih dunuma dobio 1.000 KM poticajnih sredstava, kao i oni koji su, ističe, posijali dosta manje. Kontrole na licu mjesta, dodaje, niko ne vrši, sve se završava na predaji računa te se upravo tu dešavaju prevare.

"Osim kukuruza, posijao sam pšenice i ječma oko 30-40 dunuma, sve iz vlastitih sredstava. Bavim se proizvodnjom mlijeka, u mojoj farmi je 20 krava, te ovčarstvom, imam 200 grla sitne stoke", kaže ovaj dugogodišnji proizvođač.

Okončani protesti - poljoprivrednici najavili radikalnije mjere

Podjetimo, u ponedjeljak, 18. aprila, na ulicama su svoje nezadovoljstvo iskazali i poljoprivrednici u Živinicama, zbog neslaganjem s pravilnikom raspodjele sredstava za pomoć proljetnoj sjetvi u toj općini. Kako njihovom zahtjevu nije udovoljeno, naredne, "radikalnije proteste" najavili su za 25. april. 


Tagovi

Poljoprivrednici Protesti Poljoprivredni proizvođači Sapna Fedahija Hrnjić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete