Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje tradicije
  • 11.09.2019. 16:00
  • Grad Beograd, Surčin

Krofnijada u Jakovu: Propagiranje tradicije koja polako tone u zaborav

Ideja Krofnijade je da se propagiraju stari zanati, specijaliteti, kućna radinost i sve što je tradicionalno, a polako tone u zaborav.

Foto: Marijana Vučić/GO Surčin
  • 148
  • 7
  • 0

Jakovačku krofnijadu organizovale su članice Udruženja žena iz Jakova, uz podršku Gradske opštine Surčin, Kulturnog centra i JP za sport i rekreaciju iz tog mesta s ciljem da podsete mlađe generacije ne samo na stare specijalitete, već i na zaboravljene zanate i sve što je tradicionalno, a polako tone u zaborav.

Iskusne domaćice su na licu mesta pekle krofne i delile ih posetiocima koji su mogli da uživaju i u kulturno-umetničkom programu koji su za njih pripremili članovi KUD-a Srem iz Jakova.

Za 1.000 krofni upotrebljeno 25 kilograma testa 

Jovanka Dobrić imala je najteži zadatak na trećoj po redu Krofnijadi koja je održana u Jakovu. Pripremala je testo za krofne koje su služene na ovoj manifestaciji, a kako sama kaže umesila je više od 1.000 krofni.

"Umešeno je više od hiljadu krofni u koje je otišlo oko 25 kilograma brašna. Neki poseban recept nemamo, mada se kaže da Sremice spremaju najlepše krofne," kroz smeh ističe Jovanka Dobrić. 

Iskusne domaćice su na licu mesta pekle krofne i delile ih posetiocima

Krofne se prave s ljubavlju

Udruženje žena iz Jakova ima trinaest članica i sve one tvrde da su najlepši kolači oni koji se prave s ljubavlju i pažnjom.

"Krofne neće uspeti ako vi malo požurite. Testo neće nadoći kako treba ili ako ih ne spremate od srca, onako kako valja. Najlepše su sa običnim šećerom, prah šećerom, džemom ili nekim drugim namazima po volji", kaže Ljiljana Žužić.

Manifestacija je bila i takmičarskog karaktera. Žiri je imao zadatak da oceni najbolju krofnu kao i najlepši štand, a pehare su dobile sve učesnice ovogodišnje Krofnijade. 

Udruženje žena iz Jakova ima trinaest članica

Gradska Opština Surčin i Kulturni centar i ove godine podržali su ovu manifestaciju. Prisutnima se u ime Gradske opštine Surčin i Mesne zajednice Jakovo obratio Dragan Ilić Čuča, predsednik KUD-a Srem. On je podsetio prisutne na obećanje koje su prošle godine dale Jakovke, da će svaka sledeća Krofnijada biti bolja nego prethodna, te da su one to obećanje i ispunile, što se vidi po broju izlagača i posetilaca.

Janković je još dodao, da bez entuzijazma prijatelja Udruženja žena Jakovke i pomoći i podrške Gradske opštine Surčin, ova manifestacija ne bi bila uspešna i posećena i još jednom se zahvalio svima koji su pomogli da ona nastavi da živi sa ciljem očuvanja tradicionalnih jela i specijaliteta sa našeg podneblja.


Foto prilog


Tagovi

Krofnijada Priprema krofni Udruženje žena iz Jakova Gradska opština Surčin Jovanka Dobrić Ljiljana Žužić


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.