Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi mljekara
  • 13.08.2015. 09:00

Kritika francuskim mjerama podrške stočarstvu!

Savez manjih OPG-a Francuske (CR) ukazuje na propuste!

Foto: David Vincent
  • 95
  • 4
  • 0

Savez manjih OPG-a Francuske (CR) ukazuje na propuste mjera koje donosi francuska Vlada kako bi ublažila posljedice katastrofalnog pada cijena mlijeka! CR (Coordination rurale) smatra da se radi o pustim nadama vlade da će dobrovoljnim sporazumima postići da proizvođači/uzgajivači postignu povoljnije cijene. To može postići jedino zakonskim putem jer će inače utjecaj konkurencije biti odlučujući, a CR očito procjenjuje da su mogućnosti daljnjeg racionaliziranja proizvodnje ograničeni.

Mnoge financijske inicijative CR smatra nedovoljnima. Podsjećaju da mnoga problematična gospodarstva ne pripadaju kategoriji mladih, odnosno novih ulagača. Kada bi se financijska pomoć najugroženijima podijelila na cijelu seljačku populaciju, svako bi gospodarstvo dobilo samo nekih 450 eura, a pomoć je osim toga, vezana uz veliku papirologiju.

Kritike marketinškim subvencijama

Ostatak kratkoročnih mjera, CR smatra više-manje ukrasima za izlog, no najveće kritike upućuje strukturnim inicijativama. Za 10 milijuna eura marketinške subvencije mesu i mliječnim proizvodima kažu da se već puno novca neuspješno potrošilo na takve inicijative. A kad je riječ o obrambenoj mjeri kontrole etiketiranja proizvoda, seljački se savez pita zašto se to našlo u paketu nekakvih novih inicijativa - pa to je, kažu, posao koji je i do sada trebalo odgovorno odraditi. Osim toga, trebalo bi kontrole proširiti i na mesne prerađevine koje dolaze iz istočnih zemalja.

Što se tiče promoviranja potrošnje: Kupci su pod pritiskom proračunske štednje, a dobavljači izloženi zahtjevima natječaja. CR bi želio primjenjivati američko pravilo Buy American, ali se to ne da provesti uz europska pravila konkurencije i pravilnik upravljanja javnim tržištima. Postoji zato rizik da se proizvodi diskriminiraju po okolišnim kriterijima, umjesto da se favoriziraju po lokalnom podrijetlu.

Slobodna trgovina uništava unutarnje tržište

CR podsjeća da druge mjere koje su navedene u kriznom paketu zapravo nisu ništa novo - problem je da nisu zaživjele, odnosno da državna birokracija nije odradila svoje. Što se izvoza tiče, CR smatra da vlada, bolujući od ultraliberalnih dogmi, pokušava od izvoza stvoriti novo zlatno tele, zaboravljajući vlastito unutarnje tržište pa podsjeća da tijekom posljednjih dviju godina Francuska više nije samodostatna - u prasetini. "Pa kao da se vlast ne zadovoljava samo time već se sprema da još više lomi naš uzgoj potpisujući bilateralne ugovore o slobodnoj trgovini (SAD, Latinska Amerika)".

Obrada otpada nije ništa rentabilnija

Vladin program zagovara razne oblike obrade otpada i njihovu uporabu u proizvodnji energije. U viđenju CR-a, tako se u trenutku kada proizvodnja hrane nije rentabilna, pokušava promovirati proizvodnja energije koja nije ništa rentabilnija nego naprotiv - uvelike ovisi o fiskalnim olakšicama. U tom se pogledu pokušava slijediti primjer Njemačke, a francuski seljaci u tom usmjerenju vide posebnu uvredu: "Pa to je kao da čovjek sanja: Naš je posao da proizvodimo hranu! Ispada da se ovim prijedlogom plod našeg rada prosljeđuje drugima u proizvodnom lancu! Može li se zamisliti da će se ratar koji proizvodi pšenicu zadovoljiti sa slamom kako bi preživio? Već dvije godine se čeka da se poprave otkupne cijene - očekuje li se da će se to dogoditi nekim čudom?".

Razvoj velikih projekata

Mali francuski seljaci se boje da će mobilizacija europskog financiranja u okviru Junckerova plana prije svega pomoći razvitku velikih projekata u kojima uzgajivači neće sudjelovati u odlučivanju, niti će od njih imati neke koristi. Mogao bi to za njih biti pojas za spašavanje od betona koji će ih ili onesvijestiti ili povući na dno ako ga pokušaju uhvatiti.

Važnost komercijalnih i ugovornih odnosa

Ni od planova vlade da financira investicijski plan budućnosti sa 120 milijuna eura, seljaci ne očekuju mnogo. Taj će se novac razvodniti po cijelom lancu - za uzgajivače je najvažnije da se počne sa smanjenjem broja normi. Najvažnije je - a time su prijedlozi trebali početi, kaže CR, da se poboljšaju komercijalni i ugovorni odnosi u proizvodno-distribucijskom lancu životinja.

Cijene koje pokrivaju proizvodne troškove

Nakon kritika službenog programa, CR podsjeća na neke svoje prijedloge mjera za koje smatra da vlada nije imala političke hrabrosti. Vlada bi se morala odmah zauzeti kod drugih zemalja EU i Bruxellesa da Zajednička poljoprivredna politika bude doista regulatorna dajući prednost proizvodima Zajednice i cijenama koje pokrivaju proizvodne troškove. Pregovori s Bruxellesom trebali omogućiti da se poljoprivreda isključi iz ugovora o slobodnoj trgovini. Potrebni su i pregovori s Bruxellesom da se dignu sankcije koje su dovele do ruskog embarga.

Prema njihovim prijedlozima, trebala bi se izraditi strategija sustava kako bi se ponovo osvojilo francusko unutarnje tržište, eksperimentirati sa socijalnijim PDV-om za mlijeko i meso te uvesti moratorij na svaku novu okolišnu mjeru i provjere svih normi, posebice okolišnih. Potrebno je i ukidanje propisa koji zabranjuju uzgajivačima da kupuju žitarice neposredno od proizvođača.

Vrijedi podsjetiti da francuski savez CR nije neki nastrani skup brundala, već uvažena organizacija čije je predstavnike prije pola godine francuski predsjednik primio i s njima proveo pola sata u ozbiljnim raspravama.

Foto: David Vincent


Tagovi

PDV Njemačka Norme Bruxelles Kritika Proizvodni troškovi Unutarnje tržište Prosvjedi poljoprivrednika Ugovorni odnosi Francuska Vlada Marketinške subvencije Coordination rurale Savez malih OPG-a Europska pravila konkurencije Veliki p


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete