Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reakcije
  • 27.01.2023. 12:00

Krajišnici tražili objašnjenje od Salkića: Njemu hvala, ostali su izgubili povjerenje

Kako je riječ o zastupniku koji dolazi iz njihovog kraja, poljoprivrednici su zahtijevali da im se obrazloži zašto nije ispoštovano obećanje, a prije svega i zakonski propis

Foto: Parlament FBiH
  • 702
  • 145
  • 0

Poljoprivredni proizvođači s područja Unsko-sanskog kantona tražili su objašnjenje od predsjednika Odbora za poljoprivredu Federalnog parlamenta, Sandija Salkića, u vezi s izostankom podrške za povećanje agrarnog budžeta u Predstavničkom domu.

Povukli ručnu

Kako je riječ o zastupniku koji dolazi iz njihovog kraja, poljoprivrednici su zahtijevali da im se obrazloži zašto nije ispoštovano obećanje, a prije svega i zakonski propis. Podsjetimo, agrarni budžet predložen je u iznosu od 160 miliona KM, amandmanom odbora zatraženo je povećanje za dodatnih 42 miliona KM, kako bi ukupna sredstva iznosila 202 miliona KM, odnosno tri posto budžeta FBiH, kako nalaže i zakon.

Oštre reakcije poljoprivrednika: Znamo u kojem grmu leži zec

"Rekao nam je da je Klub NES-a, u dogovoru sa strankama osmorke, dobio 15 miliona maraka da mogu amandmanski djelovati. Rekao je i da je njegova moralna obaveza kao predsjednika Odbora bila da usmjeri dio sredstava za ovaj resor, i to je učinio s 4 miliona. Njemu hvala, međutim ostatak i ovog Kluba i njihovi partneri, nisu bili za budžet od 202 miliona, oni su povukli ručnu", kaže Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK.

Dodaje i kako je posebno bolno što je nova parlamentarna većina ranije pričala kako će ulagati u poljoprivredu i poštovati zakone, međutim, isto "nastavili su kao i njihovi prethodnici, ne poštuju zakon". Zbog toga su, ističe, izgubili povjerenje velikog broja građana, glasača, koji su vjerovali u promjene na bolje.

Ko nije podržao povećanje budžetskih sredstava za poljoprivredu?

"Sinoć se pokazalo da je to jedna ekipa koja zastupa svoje lične interese. Dokazali su obećanja bila samo njihova ambicija da uđu u vlast. Njihova poruka nama je ista kao i onih koji su vladali proteklih osam godina - ako možete radite, ako ne onda prodajte, pakujte se i preko granice", navodi Veladžić.

Ispraviti grešku

Svim zastupnicima koji su bili suzdržani, poručuje da ovu grešku mogu ispraviti i što hitnijim rebalansom povećati sredstva za agrar.

"Već su osudili sebe na propast, svih 44 suzdržanih. Hinjski su se izvukli iz svega, najviše je poljoprivreda oštećena. Sve manje ćemo imati proizvodnje, dok su artikli sve skuplji na policama. Izigrali su nas", ljutito komentira.

U konačnici za poljoprivredne poticaje će biti izdvojeno 164 miliona KM, ako prijedlog budžeta dobije podršku na današnjoj sjednici Doma naroda. Veladžić navodi kako poljoprivrednici iz Unsko-sanskog kantona neće biti toliko oštećeni kao njihove kolege u drugim dijelovima FBiH, jer su, kako tvrdi, tamošnje lokalne vlasti pratile njihove zahtjeve i uložili da bi proizvodnja opstala, pa vjeruje da će i nastaviti tako. Nažalost, dodaje, u drugim kantonima, gdje vlasti ne čuju poljoprivrednike, poput Srednjobosanskog, poljoprivreda će najviše nastradati.


Tagovi

Agrarni budžet Poljoprivreda Poticaji Ermin Veladžić Sandi Salkić Parlament FBiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete