Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upućena inicijativa
  • 04.03.2022. 12:00

Korištenje poljoprivrednog zemljišta u KS - po povoljnim cijenama?

Ministarstvo privrede KS pozvalo je lokane samouprave i da poduzmu neophodne aktivnosti za donošenje Programa gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, kako bi se korištenje tog zemljišta strateški i dugoročno reguliralo

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 231
  • 31
  • 0

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić uputio je inicijativu svim općinama na području Kantona Sarajevo s preporukom za veću iskorištenost poljoprivrednog zemljišta na njihovim područjima. On je naveo kako je tokom protekle dvije godine pandemija Covida-19 ukazala na značaj vlastite proizvodnje hrane što je potaknulo predstavnike vlasti na dodatni angažman kada je riječ o iskorištavanju poljoprivrednih potencijala na području Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, ove godine je u budžetu povećan iznos poticajnih sredstava te je podnesena inicijativa da se otkupe tržišni viškovi poljoprivrednih proizvoda.

"Također smo uputili inicijativu koja je usvojena od Vlade KS da se kandidati za poljoprivredne poticaje oslobode obaveze pravdanja računa za nabavku certificiranog sadnog materijala i đubriva, a nakon održane javne rasprave donijeli i odluku da obezbijedimo dodatna sredstva u budžetu za sufinansiranje nabavke đubriva za konvencionalnu, ali i organsku biljnu proizvodnju", rekao je Delić.

Kazao je i da Kanton Sarajevo raspolaže značajnim površinama poljoprivrednog zemljišta koje može umnogome doprinijeti unapređenju proizvodnje domaće, organske hrane.

Vlada KS usvojila odluku koja olakšava početak proljetne sjetve

"Osim navedenog, pozvali smo općine da daju u zakup po povoljnim cijenama poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu koje se nalazi na njihovim područjima zainteresiranim osobama koje mogu i žele obrađivati to zemljište", naglasio je on.

Ministarstvo privrede KS pozvalo je lokane samouprave i da poduzmu neophodne aktivnosti za donošenje Programa gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, kako bi se korištenje tog zemljišta strateški i dugoročno reguliralo.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Organska proizvodnja Adnan Delić Ministarstvo privrede KS Poticaji


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete