Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 11.06.2021. 07:30

Kombinacija za biodezinfekciju tla - poboljšava i prinose

Pokusi su pokazali da otpad od proizvodnje piva u kombinaciji s repičinom pogačom i svježim kravljim gnojem dezinficiraju tlo, uništavaju nematode i poboljšavaju prinose.

Foto: Bigstock/Roman Nerud
  • 43
  • 2
  • 0

Pokazalo se da je uporaba mnogih kemijskih sredstava za fumigaciju u poljoprivredi štetna za ljudsko zdravlje i okoliš. Nastojeći smanjiti otpad iz te industrije i količinu pesticida, znanstvenici su ispitali upotrebu ekoloških nusproizvoda iz proizvodnje piva kao potencijalnu metodu za dezinfekciju tla, očuvanje poželjnih mikroorganizama u njemu i povećanje prinosa.

U studiji koju prenosi Eurekalert, istraživači sa španjolskog Instituta za poljoprivredna istraživanja i razvoj Neiker ispitali su upotrebu poljoprivrednih nusproizvoda poput uljanih pogača i otpada žitarica i hmelja iskorištenih u proizvodnji piva. zajedno sa svježim kravljim gnojem koji predstavljaju mogućnost za biodezinsekcijske tretmane.

"Pogača od uljane repice i ostaci od proizvodnje dvije su potencijalne sirovine za organske tretmane, a koji su pokazali stvarno pozitivne rezultate u prethodnim istraživanjima", pojašnjava vodeća autorica studije, Maite Gandariasbeitia. Dodaje da visok udio dušika kojeg sadrži ta masa potiče aktivnost korisnih mikroorganizama u tlu pomažući u razgradnji organske tvari poput stajskog gnoja, ubijanja nematoda i drugih parazita koji oštećuju usjeve.

Gandariasbeitia također naglašava kako nematode mogu negativno utjecati na prinose. "One korijenovih kvržica vrsta su uobičajenog parazita u tlu koji prodire u tkivo podzemnog dijela biljke gdje položi jajašca. Ta aktivnost uzrokuje stvaranje čvorova na njemu", opisuje ona. Kaže da one negativno utječu i na njegov razvoj te da zbog toga biljka ne može učinkovito crpiti hranjive tvari. "Njihov rast je usporen što u konačnici dovodi do smanjenja prinosa", dodaje.

Povećanje prinosa za 15 posto

Kako bi se dezinficiralo tlo i smanjile populacije nematoda, nusproizvodi od proizvodnje piva i uljana pogača dodani su u zemljište skupa sa svježim kravljim gnojem kao potencijalni ekološki tretman. Nakon obrade rezultata, istraživači su otkrili značajno smanjenje korijenovih kvržica.

Dokazano je i povećanje prinosa za oko 15 posto u odnosu na kontrolne parcele i to nakon godinu dana. Uz to, ovaj način je povećao populaciju korisnih mikroorganizama u tlu, što je utjecalo i na njegovu prozračnost te strukturu.

Zaključno, studija pokazuje da su spomenuti nusproizvodi učinkovit tretman za nematode korijenovih kvržica i druge parazite te da postižu veći prinos i promiču održive prehrambene sustave uz manje otpada iz poljoprivredne industrije.

Međutim, istraživači su naglasili da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se otkrili i drugi potencijalni ekološki tretmani koji bi se mogli koristiti na sličan način. "Još uvijek postoji puno pitanja na koja treba odgovoriti kako bismo bolje mogli razumjeti što se događa u tlu tijekom i nakon ovih tretmana biodezinfekcije", navodi autorica studije.

Zaključuje kako to može pomoći u razjašnjavanju pitanja kakve bi osobine trebali tražiti u drugim potencijalnim eko tretmanima za učinkovito suzbijanje parazita u tlu.


Tagovi

Dezinfekcija tla Mikroorganizmi Nematode Pivo Repičina pogača Stajsko gnojivo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]