Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 24.11.2020. 18:00

Kolone traktora duge 16 km: Njemački farmeri traže više otkupne cijene mlijeka i mesa

Njemački stočari traže 50 centi više po kilogramu svinjetine, 15 centi po litri mlijeka, 1 euro za kilogram govedine, i 20 centi više za kilogram peradi, a zbog toga prosvjeduju diljem te zemlje.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 285
  • 194
  • 0

Njemački poljoprivrednici iz više saveznih država pokrenuli su masovne prosvjede. Kako pišu tamošnji mediji, protekli su tjedan zatražili da mljekare i klaonice povise otkupne cijene i to najmanje 15 centi više (oko 1,15 kn) po litri mlijeka, 1 euro po kilogramu govedine, 50 centi po kg svinjetine i 20 centi više za perad.

Tvrtke trebaju osigurati budućnost svojih dobavljača?

Cijela kampanja nosi naziv "Zabava je završena", a nakon što nisu dobili odgovore na svoje pismene zahtjeve, traktorima su u kolonama krenuli prema velikim prerađivačima mlijeka i mesa tražeći porast spomenutih cijena. Osim toga, zahtijevaju da tvrtke preuzmu odgovornost unutar lanca opskrbe i učine sve kako bi osigurale budućnost svojih dobavljača.

Masovni prosvjedi suprotstavljenih farmera - jedni žele radikalne promjene, drugi ne

Kako piše wochenblatt, svinjogojci iz okruga Gütersloh prosvjedovali su ispred klaonice Tönnies u Rheda-Wiedenbrücku protiv daljnjeg smanjenja cijena. Traže odgovore i rješenja za uzgajivače oko 600.000 svinja na farmama širom Njemačke koje su pogođene nedostatkom radnika zbog zaraze virusom Covid-19, a, podsjećamo zbog afričke svinjske kuge stao je i izvoz.

MIV: Zatraženo povećanje cijena nije realno

Sa stajališta Udruge mliječne industrije (MIV), promicanje izvoza ključni je element za olakšavanje situacije, osiguravanje tržišta i dugoročno dobre cijene mlijeka. Međutim, sve glavne mljekarske zemlje širile bi proizvodnju, što predstavlja problem. Zbog toga ni potražnja od najmanje 15 centi više po litri nije realna, smatraju iz MIV-a.

Uz to, tržišta su međusobno povezana. Primjerice, oko 15% europskog mlijeka prodaje se na globalnom tržištu, po svjetskim cijenama. One također osciliraju, ovisno o tečajevima. Tako se 50% njemačkih mliječnih proizvoda prodaje u inozemstvu. Uz to, ta je zemlja glavni uvoznik te vrste proizvoda. Stoga smatraju da povećanje cijene nije lako provesti.

Čak 2/3 mlijeka koje se proizvede u Europskoj uniji koristi se za preradu u sir i maslac

Nadalje, navodi Agrarheute, trenutna ekonomska situacija vrlo je izazovna i za poljoprivrednike i za mljekare jer se obje strane bore s rastom troškova na tržištu. Uz to, pandemija je značajno smanjila njihovu profitabilnost. "Organizacijski su se troškovi enormno povećali kao rezultat koronakrize", objašnjava Peter Stahl, predsjednik ove udruge.

Farmeri ne odustaju od svojih zahtjeva

S gledišta ove udruge, prosvjedi ne pomažu u rješavanju problema. Smatraju da umjesto toga mljekari i poljoprivrednici moraju surađivati na jačanju marketinga. Stoga preporučuju proizvođačima da izvrše svoj utjecaj na agrarne političare pozivajući se na završne pregovore o reformi Zajedničke poljoprivredne politike.

S njima se slaže i Josef Holzenkamp iz Udruge Raiffeisen (DRV) rekavši: “Čitav lanac se trenutno nalazi u teškoj situaciji. Učinci pandemije i afričke svinjske kuge, ali i Brexit, utjecali su na poljoprivredu. Svi smo u tome, pa moramo pronaći i zajednička rješenja”.

Berlin blokiran traktorima - farmeri poručuju: Umorni smo jer nas za sve krive

No stočari i dalje ukazuju na visoke troškove proizvodnje te niske otkupne cijene. Tako je Karen Haltermann iz Oberneulanda koja vodi farmu od 200 muznih krava rekla za butenunbinnen da proizvođači mlijeka u prosjeku dobivaju oko 30 centi po kilogramu te da bi 45 trebala biti realna računica. “Moram platiti hranu, zaposlenike, struju, porez i sve ostalo“ napomenula je ona.

Prometni kolaps u Bremenu

Kada je riječ o prosvjedima, kolona od 500 traktora dugačka čak 16 kilometara izazvala je prometni kolaps u središtu Bremena. Odredište im je bila mljekara Deutsche Milchkontor (DMK).

Poljoprivrednici su u traktorskim kolonama prosvjedovali i ispred mljekara u Wismaru, Dargunu i Altentreptowu te klaonici u Teterowu (Savezna država Mecklenburg-Zapadno Pomorje).

ASK ne jenjava: pojavila se u Južnoj Koreji i Kini, a i dalje se širi Njemačkom

Kako će se dalje razvijati odnosi između proizvođača, prerađivača i trgovaca u Njemačkoj teško je predvidjeti. Kad je riječ o svinjskom mesu, situacija je dodatno otežana širenjem afričke svinjske kuge u populaciji tamošnjih divljih svinja, što je utjecalo na izvoz tog mesa u druge države poput Kine i Južne Koreje.

Kako je izgledao prosvjed u Bremenu pogledajte u videu: 

Video: YouTube/buten un binnen


Tagovi

Prosvjedi Njemačka Otkupne cijene Mlijeko Meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]