Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola plodnog zemljišta
  • 29.09.2019. 14:00

Koliko poljoprivrednici koriste sredstva za kontrolu plodnosti zemljišta?

Jedna od najvažnijih agrotehničkih mera, kada je u pitanju poljoprivredno zemljište je agrohemijska, analiza samog zemljišta. Takve mere trebalo bi da utiču na racionalnu upotrebu hraniva u zavisnosti od toga koliko je potrebno biljkama za pravilan rast i razvoj.

Foto: Zlatko Markovinović (Ilustracija)
  • 139
  • 6
  • 0

Direktor poljoprivrednog preduzeća "Agrocentrum" iz Bečeja Imre Gortva navodi da to preduzeće redovno radi analizu plodnosti zemljišta. Kako navodi Gortva, po skidanju poljoprivrednih useva radi se uzorkovanje zemljišta. Ti uzorci predaju se laboratorijama na analizu.

Prema rečima direktora “Agrocentruma”, to preduzeće radi kontrolu plodnosti zemljišta u zavisnosti od potreba plodoreda. Uglavnom se, kako Gortva navodi, na parcelama “Agrocentruma” na tri do četiri godine sprovodi se ova kontrola zemljišta.

“Mi to radimo planski, svake treće ili četvrte godine, zavsino od potreba plodoreda. Radimo analizu, uglavnom posle pšenice radimo prvu analizu i onda pratimo po plodoredu. Svake treće ili četvrte godine uzimamo ponovo uzorak i radimo ponovo analizu. U međuvremenu, hranimo biljku i čuvamo plodnost zemljišta”, navodi Gortva.

Agrohemijska analiza zemljišta veoma je važna jer se njom utvrđuju PH vrednost zemljišta, sadržaj hranljivih elemenata azota, fosfora, kalijuma i sadržaj organske materije humusa, a sve su to važni parametri u strukturi zemljišta.

Značaj kontrole plodnosti zemljišta i kako do besplatne analize

Pokrajina ove godine uložila 15 miliona dinara za kontrolu plodnosti zemljišta

Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo podržava kontrolu plodnosti zemljišta kroz program zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, poručuje pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Vladislav Krsmanović.

Pomenuti sekretarijat izdvaja i značajna sredstva za kontrolu plodnosti zemljišta. Krsmanović dodaje da je ove godine, za tu namenu, Pokrajinski sekretarijat izdvojio 15 miliona dinara, a da je u toku 2019. urađena analiza oko 8.000 uzoraka.

"Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2019. godini za ovu meru opredelio je 15 miliona dinara. Ovu meru sprovode poljoprivredne stručne službe i u 2019. godini su uradile više od 8.000 uzoraka. Poljoprivredni proizvođači su dobili preporuke besplatne za korišćenje agrotehničkih mera", navodi Krsmanović.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nije samo ove godine izdvojio sredstva za kontrolu plodnosti zemljišta. U poslednje tri godine, taj sekretarijat uložio je u kontrolu plodnosti zemljišta oko 50 miliona dinara. Zahvaljujući toj investiciji, urađena je analiza više od 25.000 uzoraka, piše RTV.


Izvori

RTV


Tagovi

Kontrola plodnog zemljišta Imre Gortva Vladislav Krsmanović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃