Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita okoliša
  • 02.03.2020. 07:30

Koja EU zemlja iz državnog budžeta najviše izdvaja za zaštitu okoliša?

Najveći udio izdataka za zaštitu okoliša je u Nizozemskoj. Susjedna Hrvatska se, prema podacima Eurostata, našla u sredini poretka, s udjelom od 0,7%, što je nešto niže od EU prosjeka.

Foto: JumpStory
  • 68
  • 6
  • 0

U 2018. godini 27 država članica EU potrošilo je zajedno gotovo 106 milijardi eura za zaštitu okoliša, što predstavlja 1,7% ukupnih državnih izdataka. To je ekvivalent 0,8% BDP-a, objavio je Eurostat u svom izvješću.

Te je godine udio izdataka za zaštitu okoliša i BDP-a varirao u državama članicama EU od 0,2% u Finskoj, 0,3% na Cipru i Litvi, 0,4% u Danskoj, Irskoj, Mađarskoj i Austriji i preko 1% na Malti (1,2%), Belgiji i Grčkoj (obje 1,3%). U Nizozemskoj je ovaj omjer najviši i on iznosi 1,4%, dok je europski prosjek 0,8%.

Kako je vidljivo iz grafa, susjedna Hrvatska se našla u sredini poretka, s udjelom od 0,7%, što je nešto niže od EU prosjeka.

LIFE - projekti za okoliš i klimatsku politiku

Kako bi ovaj postotak bio viši, Europska komisija je najavila ulaganje u iznosu od 101,2 miliona eura za najnovije projekte u okviru programa za okoliš i klimatsku politiku LIFE. Naime, tim će se sredstvima poduprijeti 10 velikih projekata u području okoliša i klime u devet država članica i tako pomoći Europi u prijelazu na održivu privredu i klimatsku neutralnost.

Više od 100 miliona eura za projekte unaprijeđenja zelene i klimatski neutralne Europe

Riječ je o projektima na Cipru, u Estoniji, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Latviji, Slovačkoj, Češkoj i Španiji, stoji u priopćenju Europske komisije. Kako je rekao povjerenik za okoliš, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius, ovi će projekti pomoći u očuvanju prirode, poboljšaju kvalitet zraka i vode, kako bi privredu EU učinili zelenijom. Time će se poboljšati naša otpornost na klimatske promjene.

Veliki projekti bit će potpora Europskom zelenom planu i cilju EU-a da Europa do 2050. postane prvi svjetski klimatski neutralan kontinent.

Odnose izdataka za zaštitu okoliša i BDP-a država članica EU u 2018. godini možete pogledati u grafu:

sc
Izdaci vlada država članica EU za zaštitu okoliša (% od BDP-a) (Izvor: Eurostat)

Na zagađenje okoliša uveliko utiče i proizvodnja mesa, zbog koje je Koalicija organizacija koje se bave zdravljem, okolišem i zaštitom životinja (TAPP) pozvala Europski parlament na povećanje cijena tog proizvoda kako bi amortizovali visoke emisije stakleničkih plinova koje stvara stočarska industrija.

Čeka nas veća cijena mesa - mjera borbe protiv zagađenja okoliša?

Plan je povećati cijenu u Europskoj uniji kako bi se smanjio štetan uticaj na okoliš koju proizvodi uzgoj životinja za meso, uključujući emisije CO2 i gubitak biološke raznolikosti. U parlamentu kažu da će svi prihodi od povećanja cijene biti ponovno uloženi u očuvanje okoliša, a mogao bi se smanjiti porez na povrće i voće.

Porez na meso vjerovatno će biti uključen u predstojeći Europski zeleni dogovor (EU Green Deal), a hoće li zaživjeti, ostaje nam vidjeti.


Tagovi

Zaštita okoliša Hrvatska Nizozemska Finska Poljoprivreda i okoliš Virginijus Sinkevičius


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete