Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove tehnologije
  • 07.12.2017. 07:00

Kemijska analiza tla – može i bez laboratorija

Više od 60 posto prinosa poljoprivrednih kultura je ovisno o samoj plodnosti tla. Iz tog razloga vrlo je važno znati što se nalazi u određenom tlu prije samog planiranja neke proizvodnje.

Foto: Pixabay/StockSnap
  • 3.854
  • 243
  • 0

Prema novoj politici ZPP - a (Zajedničke poljoprivredne politike Evropske Unije) analiza tla će biti obveza prilikom ostvarenja određenih subvencija u poljoprivredi.

Osnovni cilj analize tla je odrediti indeks raspoloživosti hraniva u određenom tlu, predvidjeti povećanje prinosa i profitabilnosti gnojidbe, osigurati temelj za proračun potrebne gnojidbe pojedinog usjeva, odrediti odnos pojedinog hranjivog elementa, te utvrditi plan nadoknade.

Lab in a box

Mnogi poljoprivrednici iz udaljenijih mjesta nisu u mogućnosti dostavljati svoje uzorke tala u laboratorije koji se nalaze uglavnom u većim gradovima. Često su takve prakse i vrlo skupe. U svim zemljama Evropske Unije poljoprivrednici se bore za svoj udio na stalno promjenjivom tržištu od 500 miliona potrošača.

Agroekonomski stručnjaci upozoravaju kako mnogi poljoprivrednici gube bitku upravo zbog ograničenog pristupa informacijama, manjka želje za znanjem i novim tehnologijama. Svaki ozbiljniji proizvođač biljnih kultura trebao bih imati informacije o svojim tlima.

Nizozemski tim znanstvenika osmislio je vrlo pouzdani mobilni uređaj za brzu interpretaciju stvarnih podataka u tlu. Dugogodišnjim radom znanstvenici su sakupljali podatke svih agroekoloških čimbenika vezanih uz tla diljem svijeta. Kako je to godinama iziskivalo velike troškove transporta sa terena do agropedoloških laboratorija, razvili su terenski laboratorij pod nazivom "Lab-in-a-box". Prema dostupnim informacijama, Lab-in-a-box može odraditi do sto različitih uzoraka dnevno. Za upravljanje ovim uređajem je dovoljna jedna osoba bez posebnog predznanja.

Proces dobivanja rezultata radi se u četiri koraka:

  1. Sakupljanje uzorka tla
  2. Priprema (sušenje i usitnjavanje uzoraka)
  3. Mjerenje i analiza (potpuno digitalno)
  4. Provjera podataka, interprertacija i preporuke

Dobiveni rezultati su automatski uspoređeni sa SoilCares globalnom bazom podataka. SoilCares je Nizozemska tvrtka koja okuplja znanstvenike i stručnjake različitih znanja kako bi pridonijeli povećanju dostupnosti informacija u svrhu većih prinosa biljnih kultura.

Imajući na umu da je tlo nezamjenjivi resurs i baza za proizvodnju hrane, u nadolazećim godinama predviđa se drugačiji odnos prema upravljanju zemljištem nego što je to bila praksa do sada. Ovim uređajem svakako bi se skratio proces sakupljanja podataka. Nadalje, uvođenjem prakse "pametne poljoprivrede" uređaji poput Lab-in-a-box biti će nezaobilazni u komercijalnoj proizvodnji.

Foto: Pixabay/StockSnap


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

30


Glasova: 11

Da 36,7%

Glasova: 14

Ne 46,7%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete