Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vatra na otvorenom
  • 22.07.2022. 13:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Kazna do 1.000 KM ako ne javite vatrogascima za paljenje korova i poljoprivrednog otpada

Trenutne vremenske prilike pogoduju nekotrolisanom širenju plamena. Preduzmite apsolutno sve mjere da do toga ne dođe!

Foto: Bigstock/simazoran
  • 121
  • 66
  • 0

Policijska uprava Trebinje apeluje na sve građane da budu dodatno oprezni prilikom paljenja vatre na otvorenom, s obzirom da trenutne vremenske prilike pogoduju nekontrolisanom širenju plamena.

Budite spremni na opasne vremenske pojave! Izdan crveni meteo alarm

Takođe, nekada građani treba da obrate pažnju i na sve druge okolnosti koje mogu uticati na izazivanje požara i da vatru ni u kom trenutku ne ostavljaju bez nadzora. Vatrena stihija se širi mnogo brže nego što ljudi očekuju i često mala nepažnja izazove velike posljedice po imovinu i živote ljudi, upozoravaju.

Opušci bačeni na određena mjesta, dno staklene flaše i drugi naizgled bezazleni predmeti po ovakvim temperaturama i na lako zapaljivim mjestima i površinama mogu dovesti veoma lako i brzo do katastrofalnih posljedica. Ako roštiljate u prirodi, vodite računa da se nikad ne udaljite sa tog mjesta dok ne budete u potpunosti sigurni da je vatra do kraja zagašena, premda je najbolje u ovakvim vremenskim okolnostima izbjegavati ove vidove odmora.

Bukti podno Čvrsnice: Proglašeno stanje prirodne nesreće u PP Blidinje

Podsjećaju da Zakonom o zaštiti od požara iz novembra 2019. godine, kao jednu od mjera zaštite zabranjuje se paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice. Zakonom je propisana novčana kazna od 100 do 1.000 KM za ona fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i ukoliko ne preduzmu sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Oni koji ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, te izazovu materijalnu štetu, PU Trebinje će sankcionisati u skladu sa važećim zakonskim propisima, poručuju. 


Tagovi

Vatra na otvorenom Kazna PU Trebinje Upozorenje Paljenje korova


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.