Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 06.05.2022. 18:00

Kanadski Nutrien će povećati proizvodnju đubriva jer je ruska u padu?

Sankcije nastavljaju ograničavati isporuke iz Rusije i Bjelorusije. Proizvođači osvajaju nova tržišta dok cijene rastu

Foto: Facebook/Nutrien
  • 82
  • 13
  • 0

Povećanje cijena mineralnih đubriva, kako znamo, izazvalo je i prije krize u Ukrajini zabrinutost zbog nestašice hrane. Poljoprivrednici s jedne strane primjenjuju manje količine, a proizvođači, uključujući Nutrien i Mosaic, povećavaju profit, navodi Reuters.

Naime, najveća svjetska kompanija za proizvodnju đubriva, kanadski Nutrien, razmatra povećanje proizvodnje potaše jer sankcije nastavljaju ograničavati isporuke iz Rusije i Bjelorusije, izjavio je privremeni izvršni direktor Ken Seitz. U toj kompaniji stoga procjenjuju trajanje sukoba u Ukrajini kako bi utvrdili postoji li potreba.

Još su u martu najavili povećanje za skoro milion tona na oko 15 mil. t ove godine kao odgovor na nesigurnost snabdijevanja iz istočne Evrope. Trenutno je, otkrivaju, moguće proširiti proizvodnju na 18 miliona tona bez velikih kapitalnih ulaganja na lokacijama u Saskatchewanu. Veći izdaci bi bili neizbježni da bi se dostiglo 18 do 23 miliona tona.

Pad proizvodnje u Rusiji i Bjelorusiji

Rusija i Bjelorusija su prošle godine činile više od 40 posto svjetskog izvoza potaše, jednog od tri krucijalna hranjiva sastojka koja se koriste za povećanje prinosa.

U Rusiji pada proizvodnja amonijaka, proširuju kvote za ureu

Nutrien procjenjuje da će ruska proizvodnja ove godine pasti za 2 miliona na 6 mil. t što je značajno u odnosu na njenu operativnu sposobnost od oko 15 mil. t. Istovremeno će ona u Bjelorusiji pasti za oko 6 do 8 miliona tona u odnosu na kapacitet od oko 13 miliona.

Najveći rudnik potaše u svijetu je u kanadskom Rocanville-u 

Mosaic Co. (Florida, SAD) je fokusiran na isti cilj u što kraćem roku. No u tu svrhu je potrebno ukloniti uska grla u mlinovima nakon čega bi mogli povećati proizvodnju potaše za oko 1,5 miliona tona do kraja 2023. godine. Očekuju da će trebati dvije do četiri godine da globalni deficit potaše uhvati korak s potražnjom.

Novi kupci

A da kupci zbog nemogućnosti uvoza iz Rusije sada kupuju kanadsku potašu potvrđuje najnoviji slučaj s Nigerijom koja je u aprilu bila prinuđena da ju uveze po visokim cijenama koje su porasle za više od 250 posto u odnosu na prošlu godinu, izvijestio je Reuters. To je dodatni udarac na finansije siromašnih zemalja koji dovodi do povećanja cijena hrane i energenata u podsaharskoj Africi.

Cijena ove robe je naglo porasla početkom marta i dostigla rekordnih 1.125 dolara po toni krajem aprila za proizvode koji se isporučuju u Južnu Afriku.


Tagovi

Nutrien Mosaic Co. Proizvodnja đubriva Đubrivo Rast cijena Cijene đubriva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.