Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvještaj EU
  • 06.08.2022. 15:00

Kako se trgovalo u EU - manje kukuruza iz Ukrajine i Srbije

Ukupna vrijednost trgovine iznosila je 31,4 biliona eura. Najviše se trgovalo s Brazilom. EU je kompenzovala pad uvoz kukuruza iz Ukrajine i povećala izvoz u subsaharsku Afriku.

Foto: Depositphoto/Fotofabrika
  • 75
  • 10
  • 0

U objavljenom izvještaju Evropske unije o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima ukupna vrijednost trgovine dostigla je iznos od 31,4 biliona eura u aprilu 2022. godine, što je povećanje od 14 posto u odnosu na isti period lani. Zbog manjeg izvoza u Rusiju za 26 posto i Kinu za 11 posto smanjen je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU za 5,4 posto.

Od januar do aprila su povećani trgovinski tokovi. Izvoz je povećan za 10 posto, a uvoz za 28 posto zbog visokih svjetskih cijena.

Veliki uticaj na trgovanje je imao sukob u Ukrajini. U martu i aprilu je smanjen uvoz kukuruza iz Ukrajine za 35 posto, a iz Srbije za 77 posto. Uvoz kukuruza iz Sjedinjenih Država, Kanade, Moldavije i Brazila djelimično je kompenzirao ovaj poremećaj lanca snabdijevanja.

Izvoz 17,9 biliona eura

Ukupan izvoz iznosio je 17,9 biliona eura. Razlog tome je nizak izvoz svinjskog mesa i pšenice u Kinu i smanjenje izvoza žitarica i uljarica. Naime, izvoz u Kinu manji je za 2 biliona eura u odnosu na isti period prošle godine, najviše zbog svinjetine čiji je izvoz umanjen za 1,9 biliona eura.

Za 93 posto na mjesečnom nivou porastao je izvoz u Ukrajinu. Povećane su sve kategorije, osim biljnih ulja i povrća. Porast je ostvaren i tokom aprila u podsaharsku Afriku, najviše se odnosio na uljarice za 83 posto, žitarice 27 posto i proizvode od žitarica 14 posto. Neznatno je povećan i izvoz mliječnih proizvoda, za dva posto.

Brazil je zemlja s kojom se najviše trgovalo (Foto: Depositphotos/simazoran)

Izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo je porastao za 20 posto, a predvođen je naglim izvozom maslaca od 69 posto, kukuruza od 46 posto i pšenice od 25 posto. Najviše vrijednosti su se osjetile kod izvoza proizvoda od žitarica i mljevenja, ukupno 280 hiljada eura, a najveće povećanje su ostvarili izvoz perad i jaja od 270 hiljada eura.

Manje uvoza

Uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU dostigao je vrijednost od 13,5 biliona eura, što je 1,2 posto manje nego u martu. Trgovinski bilans poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bio je 4,4 biliona eura za april 2022. Ovo je pad od 16 posto u odnosu na mart.

U EU su najveći uvoz ostvarile uljarice i proteinski usjevi. Za njih je u posmatranom periodu izdvojeno 7.527 miliona eura, što je povećanje od 27 posto.

Od početka januara do kraja aprila gledajući ukupnu vrijednost bilansa izvoz je iznosio 69.592 miliona eura. Posmatrajući kumulativnu mjesečnu trgovinu u 2022., najviše je porastao izvozi u Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Japan, dok je izvoz u Kinu, Rusiju i Ukrajinu bio nešto niži.

Ukupni uvoz je bio za 28 posto veći i iznosio je 51.547 milion eura. Brazil je zemlja s kojom se najviše trgovalo i odakle je ostvaren najveći uvoz s povećanjem od 46 posto.


Dokumenti


Tagovi

Evropska unija Poljoprivredni proizvodi Izvoz Uvoz


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

31


Glasova: 11

Da 35,5%

Glasova: 15

Ne 48,4%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,1%

Pregled ankete

Pregled ankete