Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna poljoprivreda
  • 29.12.2020. 07:30

Kako da? Kroz 25 videa poljoprivrednici uče maksimizirati primjenu John Deere strojeva

John Deere pokreće novu digitalnu platformu koja pomaže australskim poljoprivrednicima da učinkovitije iskoriste podatke digitalne tehnologije. Pravu će razliku u budućnosti činiti ono što možete učiniti s podacima, poručuju.

Foto: John Deere
  • 48
  • 219
  • 0

Farmeri Australije i Novog Zelanda trenutno 'uče' kako maksimizirati primjenu John Deere strojeva preko 25 "kako da" (engl., how-to) videozapisa. Dio je to nove JD digitalne poljoprivredne platforme Digital Agriculture Hub (DAH) koja nudi informacije, odnosno resurse za učenje kako bi pomogla proizvođačima u korištenju podataka pri donošenju odluka, piše za Future farming Rene Groeneveld, njihov dopisnik iz Australije. On navodi kako će tamošnji uzgajivači biti upoznati i s praktičnim iskustvima drugih o tome kako je digitalna poljoprivreda poboljšala njihovo poslovanje.

"Videozapisima učimo korisnike kako prikupiti kvalitetne podatke i kako ih koristiti“, kaže voditelj proizvodnog sustava Ben Kelly iz John Deere Australije i Novog Zelanda, jer, pojašnjava, nova tehnologija može biti 'prilično zastrašujuća' pa žele pružiti digitalni okvir koji je kupcima jednostavan za razumijevanje i primjenu.

Precizna poljoprivreda definira budućnost

"Bez odgovarajućih smjernica, trenutni nedostatak znanja prepreka je napretku“, kaže Kelly ističući kako svaki put kada poljoprivrednik kupi stroj, na raspolaganju ima puno tehnoloških mogućnosti. "Želimo im pomoći da maksimiziraju povrat od te tehnologije", pojašnjava.

Uvjereni su kako će precizna poljoprivreda definirati budućnost agrara, pa je njihov fokus interesa upravo u osiguravanju alata za njezinu izvedbu svim njihovim korisnicima.

Osnovno polazište je filozofija proizvodnje 'više s manje' (foto: R.Prusina)

"Puno se raspravlja i o pretvaranju preciznosti u odluku. Donošenje informiranih odluka je presudno i to želimo omogućiti našim kupcima", naglašava i podsjeća kako je osnovno polazište filozofija proizvodnje 'više s manje'. Bilo da se radi o smanjenom unosu ili povećanju prinosa ili poboljšanju profitabilnosti, pravu će razliku u budućnosti u poljoprivrednoj proizvodnji činiti – kako što bolje iskoristiti dobivene podatke.

Strojno učenje, umjetna inteligencija i robotika

"Za nas je važno pomoći poljoprivrednicima da učinkovitije iskoriste snagu podataka. Sljedeća će granica biti strojno učenje, umjetna inteligencija i robotika. Zato moramo postaviti sve cigle na pravo mjesto kako bismo dobro iskoristili sljedeću granicu u poljoprivredi i napredovali dalje", kaže dodajući kako su u posljednjih desetak godina farmeri u Australiji i Novom Zelandu zahvaljujući John Deere Operativnom Centru dobro umreženi. Ovom se platformom nudi "ekosustav informacija" koji ih šalje iz strojeva u 'oblak' gdje se može 'donijeti odluka', nakon čega se u stroj vraćaju novi korisni podaci za precizno izvršavanje na terenu. U donošenje odluka u 'oblaku' poljoprivrednici mogu uključiti i treću stranu, kao primjerice, svog agronoma.

"Sve se to događa u gotovo realnom vremenu. Toga prije nije bilo, i za mene je to uzbudljivo. Uzgajivači mogu donositi brže odluke s više informacija i lako uključiti svoje pouzdane savjetnike u proces", komentira.

U donošenje odluka u 'oblaku' poljoprivrednici mogu uključiti i treću stranu, kao primjerice, svog agronoma. 

Inače, farmeri koji kupe odabrane John Deere strojeve, podsjeća Rene Groeneveld, dobivaju pet godina povezivanja za transfer podataka na platformu i s nje. Za postojeće strojeve mogu kupiti i godišnju pretplatu. Platforma Operacijskog centra ažurira se svakih osam tjedana. Nadalje, oni koji imaju bilo koju marku priključnih strojeva mogu kreirati MyJohnDeere račun i dobiti pristup njihovu operativnom centru, pri čemu će s opremom drugih brendova imati nižu razinu automatizacije. Mogu se prihvatiti podatci s odabranih zaslona koji nisu JD, što omogućuje upravljanje komunikacijom između traktora, softvera i opreme glavnih proizvođača.

Interoperabilnost podataka i DataConnect

Surađuju i s AgGateway-om, globalnom neprofitnom organizacijom, na interoperabilnosti podataka, tako da su svi JD podaci na zaslonu u univerzalnom ADAPT formatu, što omogućuje upotrebu podataka na drugim softverskim platformama kompatibilnim s ovim formatom.

Podsjetimo još i to da je John Deere dio inicijative DataConnect, o čemu smo izvijestili s posljednjeg sajma Agritechnica u Hanoveru, koja poljoprivrednicima i izvođačima uslužnih radova koji upravljaju flotama strojeva različitih brendova omogućava sigurno razmjenjivanje i uvid u podatke o strojevima kroz zajedničko sučelje, te kontrolu i nadzor cjelokupne flote korištenjem željene telematičke platforme, bez potrebe prebacivanja portala ili ručnog prijenosa podataka s jednog sustava na drugi.

Proizvođači traktora udružuju snage - DataConnect postaje novi standard industrije?

"Krećemo se prema autonomnom krajoliku u poljoprivredi. Digitalni koncept bit će način na koji ćemo u budućnosti komunicirati s opremom i informacijama. Još uvijek moramo izaći i zaprljati čizme, ali ovo će poljoprivrednicima dati kontrolu upravljanja i duševni mir nad onim što treba učiniti, kada i kako“, zaključuje Ben Kelly u Future farmingu.

John Deere je dio inicijative DataConnect (Foto: V. Stapić)

Kako je mnogima jasnija slika u brojkama, dodajmo još na kraju da Australski poljoprivredni institut procjenjuje kako se kroz digitalne tehnologije može dodati 20,3 milijarde dolara bruto vrijednosti ove proizvodnje.


Tagovi

John Deere Precizna poljoprivreda Digitalizacija proizvodnje Platforma Oblak Kako da


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]