Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 14.01.2019. 14:00

Kad ponestane ruku - tu su mašine

Dobrih radnika u selima sve je manje. To predstavlja veliki problem za gazdinstva srednje veličine. Izlaz je u specifičnoj mehanizaciji.

Foto: Đorđe Simović
  • 608
  • 28
  • 0

Ćosići u Ravnom selu ratare na 150 hektara, uglavnom u funkciji stočarstva. Naime, imaju i 200 umatičenih ovaca rase virtemberg. Filip i brat Igor zajedno sa ocem Milenkom iz godine u godinu povećavaju površine koje obrađuju, ali se uvećava i broj ovaca. A ne bi trebalo zaboraviti i rasne konje. 

Cilj - zaokružiti proizvodnju

Da ne bi zavisili od skladištara i otkupljivača, ovi vredni domaćini čine sve da proizvodnju zaokruže, ali i da potrebu za dodatnom radnom snagom svedu na minimum. U 2017. sami su konstruisali i napravili dve ćelije silosa i planiraju da naprave još dve. Lane su kupili dve mašine koje će im pomoći u ratarsko-stočarskoj proizvodnji.

"Kupili smo balirku za rol bale i samohodni utovarivač stajnjaka. Jednostavnim i brzim menjanjem priključaka sa njim utovarujemo te rol bale. Velika je potreba za ovim mašinama, kako bi se posao što pre uradio. U selu nema dovoljno ljudi. Mi sami ne možemo sve da postignemo. Ove mašine su nam pomogle da sve operacije uradimo na vreme. Na žalost, mladi odlaze sa sela u gradove i u inostranstvo, pa je sve teže naći kvalitetnu radnu snagu", pojašnjava Filip Ćosić.

Čeka se povrat od države

Za povrat novca za mehanizaciju Ćosići su se prijavljivali na konkursima Ministarstva poljoprivrede. Tako su po konkursnoj dokumentaciji za samohodni utovarivač stajnjaka konkurisali za mini bager marke Everun, a na konkursu za rolo balirku su priložili dokumentaciju za onu koju proizvodi Metal Fach. 

"Samohodni utovarivač stajnjaka više podseća na mini-bager. Na njemu se brzo menjaju priključci. Možemo da nosimo rol bale, da čistimo stajnjak a možemo i palete da pomeramo. Preko farme smo konkurisali u Upravi za agrarna plaćanja. Očekujemo da će nam država vratiti 50% bez PDV-a od vrednosti investicije. I s obzirom na to da ne plaćamo radnu snagu, očekujem da će nam se investicija brzo isplatiti. Inače, bager je sa PDV-om koštao 25.00 evra a balirka 15.000 evra sa PDV-om", dodaje Filip.

Ovaj mladi domaćin je apsolvent Poljoprivrednog fakulteta. Po završetku studija namerava da ostane na selu na porodičnom imanju i da nastavi da se bavi poljoprivredom. Najavljuje investicije u novi objekat za ovce prilagođen novoj mehanizaciji, kako bi hranu celokupnom stadu položili za pola sata. Dakle, da ceo posao bude mehanizovan.

Bogat društveni život

Kada se o selu priča, uglavnom se govori o poljoprivredi. Ali Ćosići imaju bogat društveni život. Nekada su organizovali čuvenu ravnoselsku Fijakerijadu. Danas ulažu u konje i fijakere. Brzo su našli "srodne duše" po ovom pitanju u Hrvatskoj i Mađarskoj. A gde su konji tu je i muzika - Igor je član čuvenog velikog tamburaškog orkestra Radio Televizije Vojvodine. A, ustalom, sva trojica su vični tamburi. Ako hoćete da pogledate, dovoljno je da na Jutjubu ukucate "Za našu dušu".


Tagovi

Filip Ćosić Ravno selo Virtemberg Ovce Samohodni utovarivač stajnjaka Mini bager Rolo balirka


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."