Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UNDP
  • 24.03.2023. 09:00

Kad nevolja "pokuca" treba imati plan poslovanja: Kako ga uraditi?

Cilj je osigurati uslove da organizacija nastavi s radom ili da se vrati u optimalno stanje rada unutar prihvatljivog vremenskog okvira nakon incidenta.

Foto: Depositphotos/perig76
  • 71
  • 6
  • 0

Pandemija koronavirusa, a potom i rat u Ukrajini, donijeli su niz novih izazova u globalnoj ekonomiji, a sve se odrazilo i na poljoprivredni sektor i dovelo u pitanje tradicionalne načine proizvodnje.

Promjene, koje uz ostalo donosi i klima, podcrtavaju potrebu organizacija angažiranih u oblasti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i ruralnog turizma, da osvijeste procese upravljanja rizicima, osiguraju ključne funkcije i procese te da zaštite reputaciju, povećaju otpornost svog poslovanja s krajnjim ciljem osiguranja kontinuiteta.

Uz finansijsku pomoć Evropske unije i Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) izradio je Priručnik za izradu plana poslovnog kontinuiteta. Dokument pruža opće informacije i praktične upute, a namijenjen je prije svega malim i srednjim organizacijama angažiranim u oblasti poljoprivredno-prerađivačke djelatnosti i djelatnosti usluga ruralnog turizma.

Napominju kako ne postoji univerzalno primjenjiv plan te da se oni pripremaju i prilagođavaju potrebama i okruženju svake organizacije. On opisuje kako će se organizacija nositi s neplaniranim događajima (npr. prirodnim katastrofama, tehničkim kvarovima ili incidentima sigurnosti) koji mogu ugroziti njenu sposobnost da nastavi s radom.

Cilj je osigurati uslove da organizacija nastavi s radom ili da se vrati u optimalno stanje rada unutar prihvatljivog vremenskog okvira nakon incidenta.

Priručnik za izradu plana poslovnog kontinuiteta možete preuzeti u dokumentu ispod ovog teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivreda Rizici Gubici Poslovni kontinuitet UNDP


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]