Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • John Deere
  • 27.11.2022. 18:00

John Deere povećao dobit u posljednjem kvartalu, dionice na rekordnom nivou

Zabilježeno je povećanje zarade od 75 posto u posljednjem tromjesečju Deerove fiskalne godine uprkos izazovima u lancu snabdijevanja

Foto: Facebook/John Deere
  • 55
  • 26
  • 0

Kompanija John Deere je objavila izvještaj o kvartalnoj dobiti koja je nadmašila procjene Wall Streeta, izvještava Reuters. Snažna prodaja ubrzana je povećanjem cijena poljoprivredne i građevinske opreme, a dionice su dosegle rekordno visok nivo.

Zabilježeno je povećanje zarade od 75 posto u posljednjem tromjesečju Deerove fiskalne godine uprkos izazovima u lancu snabdijevanja te je prognozirana veća neto dobit za sljedeću godinu. Nakon izvještaja, dionice kompanije su porasle za 6,4 posto na 443,09 dolara.

Kompanija predviđa solidan rast profitnih marži u svim poslovnim segmentima, jer su knjige narudžbi popunjene do trećeg kvartala 2023. za većinu poljoprivredne opreme i kombajna.

"Potražnja je zaista zdrava i Deere to pretvara u veliki porast zarade", rekao je Matt Arnold, analitičar kapitala u Edward Jones-u.

Zastoji u lancu snabdijevanja počeli su popuštati što daje optimistične izglede za 2023., a očekuje se porast prodaje u građevinskom sektoru. 

"Izvršili smo svoje planove, zabilježili značajno povećanje produktivnosti i nadmašili industrijsku proizvodnju i maloprodaju. To je rezultiralo našim najvećim prihodima i maržom u kvartalu za ovu godinu", rekao je izvršni direktor John May.

Očekuje se neto prihod između 8,0 i 8,5 milijardi dolara za fiskalnu 2023. godinu, zajedno sa većom prodajom. Vrijednost dionica je porasla za otprilike 29 posto od početka godine.


Tagovi

John Deere Dionice Poljoprivredna oprema Građevinska oprema John May Kvartalna dobit


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete