Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija godine
  • 15.11.2019. 12:00

John Deere i JOSKIN odnijeli zlatnu medalju za inovaciju godine - eAutoPower!

Zlatnu medalju dobio je eAutoPower prijenos s inteligentnim e8WD sustavom koji su zajedničkim snagama kreirali John Deere Walldorf GmbH & Co. KG i JOSKIN S.A., Belgija.

Foto: deere.de
  • 90
  • 7
  • 0

Stručni žiri najvećeg svjetskog sajma poljomehanizacije i prateće opreme u Hannoveru - Agritechnica 2019. dodijelio je nagrade za inovaciju godine, a nakon analize pristigle 291 prijave.

Zlatnu medalju dobio je eAutoPower prijenos s inteligentnim e8WD sustavom koji su zajedničkim snagama kreirali John Deere Walldorf GmbH & Co. KG i JOSKIN S.A., Belgija. Uz njih, srebnim odličjem nagrađeno je još 39 inovacija.

vd
John Deere osvojio je zlatnu medalju za inovaciju na sajmu Agritechnica u Hannoveru

Inovacija eAutoPower za nove 8R velike traktore tvrtke John Deere predstavlja prvi elektro-mehanički prijenos s podjelom snage u poljoprivrednoj tehnologiji. Tehnički gledano, hidro jedinica (pumpa/motor) nije u potpunosti raspodijeljena; pa se umjesto toga dva elektromotora koriste kao kontinuirano promjenjivi pogon. Elektromotori su specificirani tako da mogu pružiti i do 100 kW električne energije za vanjsku potrošnju. Dobivena dodatna električna energija prikazana je sistemskim rješenjem za razbacivanje gnojnice razvijenog zajedno s Joskinom, gdje se dvije osovine na tridem rasipaču pokreću na električni pogon.

Ova električna integracija rezultira poboljšanom efikasnošću i smanjenim troškovima održavanja. Pored toga, tok struje u određenim radnim točkama može se iskoristiti za vanjske električne komponente, što dodatno poboljšava ukupnu učinkovitost. Korišteni u kombinaciji s osovinskim pogonom na cisterni za gnojnicu, rezultiraju praktičnom primjenom, između ostalog, veću vuču, smanjeno klizanje i poboljšano navođenje na bočnim padinama.

dv
JOSKIN na sajmu Agritechnica u Hannoveru

Manja potrošnja goriva i trošenje guma s E-Driveom

Danas su sve veće količine i teret kojeg traktor prevozi, ali vuča na cesti nije se značajno poboljšala. Upotreba širih kotača za prijenos snage traktora na tlo postala je nužna, što je rezultiralo većim troškovima i ne tako zadovoljavajućim povećanjem vuče. Nadalje, dodavanje utega na traktorima radi poboljšanja prianjanja postalo je uobičajena praksa, ali rezultira velikom potrošnjom goriva i, ako se opterećenje ne raspodijeli pravilno, neki se dijelovi i gume mogu prerano istrošiti. U teškim radnim uvjetima i s još većim strojevima, traktori su izloženi teškim iskušenjima, troši se više goriva i smanjuje se radni učinak.

JOSKIN-ova inovacija E-Drive distribuira snagu traktora na način da će ga prenositi u cijelu kombinaciju traktora i priključnih vozila.

dbf
Prikaz kako funkcionira E-Drive

Konkretno, E-Drive dijelom će prenositi snagu traktora distribuirajući ga na dvije dodatne osovine. Vuča traktora je stoga podržana vozilom koje se nalazi iza njega. Zbog toga više nije potrebno povećavati težinu na osovinama traktora kako bi se prianjalo tijekom cestovnog prijevoza. Isto vrijedi i za radove na poljima koja zahtijevaju veću snagu traktora u vlažnim i nepovoljnim uvjetima. Zahvaljujući vuči koju donosi E-Drive i činjenici da na traktoru nisu potrebne dodatne težine, uštede se postižu na dvije razine: manja potrošnja goriva i manje trošenje guma.

Više o nagrađenoj inovaciji pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Zlatna medalja Inovacija Agritechnica 2019 John Deere JOSKIN EAutoPower E8WD sustav E-Drive 8R traktor


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !