Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja humusa
  • 21.01.2022. 07:30

Jeftino i brzo proizveli umjetni humus: Ponaša se kao prirodni

Istraživači sa njemačkog instituta Max Planck su uspjeli stvoriti humus po ubrzanom procesu. Zašto je to važno?

Foto: Depositphotos/simply
  • 164
  • 24
  • 0

Poljoprivreda je u stalnoj potrazi kako da očuva i poboljša kvalitet zemljišta. U svijetu je dvije milijarde hektara poljoprivrednog zemljišta degradirano, a najviše mu nedostaje organske materije, humusa. On je odgovor na mnoge izazove koji se postavljaju pred poljoprivredu i budućnost planete. Njegovo stvaranje je dugotrajan i složen proces, a istraživači su uspjeli stvoriti umjetni, koji bi mogao povećati plodnost tla, očuvanje ekosistema, skladištenje karbon dioksida i vode.

Istraživači sa Max Planck Instituta za koloide i sučelja u Potsdam-Golmu (Njemačka) razvili su proces za proizvodnju humusnih materija u laboratoriji, navodi Agrarheute.

Moramo biti brži od prirode

Sve je veća potražnja za obradivim površinama i pašnjacima, a istovremeno je sve veća degradacija zbog erozija, nedostatka vode, viška soli.

"S obzirom na sve lošiji kvalitet zemljišta u svijetu, moramo biti brži od prirode, jer će za nekoliko godina trebat da se nahrani 10 milijardi ljudi, a mora se prevazići i klimatska kriza", izjavio je profesor Markus Antonietti, direktor Max Planck Instituta.

Degradacija je sve veća (Foto: Depositphotos/stokkete)

Humus nastaje raspadanjem organske materije i ponekad su potrebne godine da se on izgradi. Riječ je o vrlo složenim molekulama u kojima je vezan ugljik. Ima vrlo pozitivnih učinaka i u stanju je poboljšati tlo strukturno i kemijski.

Umjetni humus: Jeftin i brz proces 

Kroz brojne eksperimente istraživači su pronašli način da proizvedu humusne materije za pola dana uz pomoć toplote, visokog pritiska i baze koju su sačinjavali: organski otpad (lišće, kora, zeleni otpad) i pepeo. Proizvod kojega su dobili ponaša se kao humus.

Antonietti kaže da je proces jeftin i odvija se uz odgovarajuće upravljanje temperaturom i pritiskom, kao i drugih parametara. Umjetne humusne materije poboljšavaju tlo kao prirodni i donose velike prednosti.

Kako obnoviti humus?

"Dvije milijarde hektara obradivog zemljišta treba dvije milijarde tona humusnih materija koje bi mogle da vežu do 350 milijardi tona CO2 popravkom biologije tla", kaže Antonietti zaključivši da je tu količinu čovječanstvo unijelo u atmosferu u posljednih deset godina.


Tagovi

Humus Istraživanje Max Planck Institut Organske materije Degradacija zemljišta Tlo Markus Antonietti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.